Home / Stiri financiare / 1,2 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda si caldura. Dupa RADET isi cere insolventa si ELCEN

1,2 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda si caldura. Dupa RADET isi cere insolventa si ELCEN

1,2 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda si caldura. Dupa RADET isi cere insolventa si ELCEN

Consiliul de Administratie al Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) va decide azi dupa-amiaza intrarea în insolventa a companiei, potrivit unor surse apropiate situatiei, pentru a se proteja în urma cererii RADET de intrare în insolventa, decisa azi. Cum ambele societati de care depinde alimentarea cu energie termica a Capitalei vor fi în insolventa, 1,25 milioane de bucuresteni risca sa ramâna fara apa calda si caldura, în prag de iarna.

r asta inseamna falimentul companiei, si de aceea Consiliul de Administratie va decide maine intrarea in insolventa a Elcen", au mai spus sursele noastre.

RADET Bucuresti, furnizorul de apa calda si caldura al Bucurestiului, are datorii de 3,6 miliarde de lei catre Elcen, in contul energiei termice primite dar neplatite. Elcen a obtinut in instanta dreptul de a propri conturile Radet, asa ca banii pe care ii primeste regia de termoficare merg in cea mai mare parte (exceptand salariile) catre Elcen, esalonat, in contul acestei datorii. La randul ei, si Elcen are, pentru ca nu a primit banii de la RADET, datorii de circa 1,6 miliarde de lei catre proprii sai furnizori, in special cei de gaze. 

"Intrarea in insolventa este o forma de protectie. Dupa intrarea in insolventa a RADET, se va ridica poprirea de pe conturi, care era o asigurare si pentru furnizorii Elcen. Iar apoi acestia urmau sa se indrepte impotriva companiei, or Elcen are active, toate centralele electrotermice din Bucuresti, si produce si energie electrica", au mai spus sursele noastre.

RADET, distribuitorul de energie termica al Capitalei, este in subordinea Primariei, iar Electrocentrale Bucuresti, compania care opereaza cele cinci centrale electrice de termoficare (CET) din Bucuresti (CET Sud Vitan, Vest, Progresu, Grozavesti si Titan) este in subordinea Guvernului. 

Conducerea RADET a fost mandatata miercuri sa deschida procedura insolventei, un proiect de hotarare in acest sens fiind adoptat azi in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"In sedinta de CA de maine (joi - n.r.) vom inainta cerere catre Tribunalul Bucuresti. (...) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorica de 3,9 miliarde de lei. (...) Sedinta de maine va fi ultima a acestui CA. Dupa declararea insolventei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a explicat presedintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chirita.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, ca intrarea in insolventa a RADET inseamna ca Regia va plati facturile la zi catre ELCEN, plati care nu sunt un moft, ci o necesitate absoluta pentru ca populatia sa primeasca apa calda si caldura.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi. Tin sa precizez ca sustinem orice forma de protectie juridica, atat timp cat societatea se recladeste pe principii solide si nu pericliteaza bunastarea cetatenilor. Insolventa inseamna, in primul rand, plata facturilor la zi", a aratat ministrul.

Detalii, pe Economica

joi, 22 septembrie 2016, 307 afisari

Curs BNR joi, 25 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6386 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7000 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile