Home / Stiri financiare / Cat de probabila este o criza a gazelor la iarna si cum si cat profita rusii de la Gazprom de situatia din Romania

Cat de probabila este o criza a gazelor la iarna si cum si cat profita rusii de la Gazprom de situatia din Romania

Cat de probabila este o criza a gazelor la iarna si cum si cat profita rusii de la Gazprom de situatia din Romania

În ultimul timp au aparut informatii legate despre o posibila criza a gazelor în România, în aceasta iarna. Distribuitorii spun ca stocurile sunt mici, si ca importurile din Rusia vor creste, pozitie sustinuta si de transportatorul Transgaz. Producatorii spun ca au constituit stocurile necesare. Unde este adevarul si ce ne asteapta? Un posibil raspuns îl da Dumitru Chisalita, analist pe piata de gaze, într-un articol publicat pe blogul personal, pe care îl reproducem aici.

i.

Iata analiza lui Chisalita

"Anii intregi de „liniste" mediatica privind gazele naturale, au fost inlocuiti de o "neliniste", tot mediatica, in ultimele saptamani. Analizele au fost inlocuite de anchete. Expertiza s-a substituit barfelor. Tema gazelor a devenit un subiect la ordinea zilei, pe care se incaiera nationalistii, ziaristii etc. in datul cu parerea privind independenta energetica, criza gazelor, neinmagazinarea gazelor, cate burse sa existe in Romania, cresterea pretului gazelor etc.

Va propun o analiza a elementelor vehiculate, pentru a putea identifica fake news, persuasiunea si adevaratii beneficiari ai acestei stari create artificial, deoarece cu siguranta perdantii vor fi consumatorii.

Va fi o criza a gazelor in iarna 2017-2018?

Potrivit estimarilor ANM, ne vom confrunta cu temperaturi foarte scazute in aceasta iarna, aprecindu-se ca va fi o situatie similara cu iarna anului 2012 (cea mai friguroasa din ultimele ierni). Avand in vedere ca actuala infrastructura de transport-inmagazinare-distributie a fost conceputa inainte de 1989, pentru o cu totul alta structura de consum, respectiv un nivel de variatie a cererii la nivel national de la 1:2 inainte de 1989, la o variatie a cererii de 1:8 in prezent. Neadaptabilitatea infrastructurii din sectorul gazelor naturale la cerintele din prezent determina faptul ca orice scadere a temperaturii medii zilnice pe tara sub -15 C, mai mult de 3 zile consecutive, va aduce o stare de alarmare, respectiv aparitia unui deficit pe piata de gaze. Deficitul de gaze este acoperit din gaze din import. Pe masura ce numarul de zile de frig creste, deficitul zilnic de gaze creste, putand ajunge pana la un nivel de 35%. Aceste gaze in mod normal, sunt disponibile a fi importate din Rusia, exceptia putand sa o faca existenta unor defectiuni in sistemele de transit din Ucraina si Moldova; indisponibilitatea momentana a acestor gaze din import, urmare a necesitatii satisfacerii cererii din contractele existente; existenta unei crize similare celei din anul 2009.

Apreciez ca in iarna 2017-2018 nu sunt premise a exista situatile descries anterior, astfel exista probabilitatea mare ca in situatiile de varf de consum din iarna 2017-2018 sa fie doar necesara achizitionarea de gaze din import la un pret care poate sa fie cu 20-30% mai mare decat pretul pietei din Romania.

Detalii, pe Economica

miercuri, 15 noiembrie 2017, 500 afisari

Curs BNR vineri, 29 martie 2024

1 EUR4.9695 RON
1 USD 4.6078 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6800 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile