Home / Codul fiscal / Titlul V - Impozitul pe veniturile oabÅ£inute din România de nerezidenÅ£i ÅŸi impozitul pe reprezentanÅ£ele firmelor străine înfiinÅ£ate în România / Capitolul 1 - Impozitul pe veniturile obÅ£inute din România de nerezidenÅ£i / Articolul 119 - DeclaraÅ£ii anuale privind reÅ£inerea la sursă

Articolul 119 - Declaraţii anuale privind reţinerea la sursă

(1) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, cu excepţia plătitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

(1^1) După data aderării României la Uniunea Europeană, plătitorii de venituri sub forma dobânzilor au obligaţia să depună o declaraţie informativă referitoare la plăţile de astfel de venituri făcute către persoane fizice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene. Declaraţia se depune până la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului curent, pentru informaţii referitoare la plăţile de dobânzi făcute în cursul anului precedent. Modelul şi conţinutul declaraţiei informative, precum şi procedura de declarare a veniturilor din dobânzile realizate din România de către persoane fizice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Norme metodologice

15^1. Declaraţia depusă de plătitorii de venituri care au obligaţia să reţină la sursă impozitul pentru veniturile obţinute de nerezidenţi din România are următorul cuprins:

A. DATE DE IDENTIFICARE ALE PLĂTITORULUI DE VENIT

B. DATE DE IDENTIFICARE A BENEFICIARULUI DE VENIT NEREZIDENT

C. DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL REŢINUT LA SURSĂ/VENITURI SCUTITE PE BENEFICIARI DE VENIT NEREZIDENŢI

 

Declaraţia se completează în două exemplare:

- originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al plătitorului de venit;

- copia se păstrează de către plătitorul de venit.

 

NOTE:

1. Punctul 15^1 a fost modificat prin art. I lit. D pct. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 50/2012 (). Reproducem mai jos prevederile art. IV din Hotărârea Guvernului nr. 50/2012 ().

"ART. IV Formularul prevăzut la art. I lit. D pct. 10 se utilizează de plătitorii de venituri pentru declararea veniturilor obţinute începând cu 1 ianuarie 2012 de nerezidenţi din România."

2. Reproducem mai jos prevederile art. III din Hotărârea Guvernului nr. 84/2013 ().

"ART. III Formularul prevăzut la pct. 15^1 din normele metodologice de aplicare a titlului V din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, utilizat de plătitorii de venituri pentru declararea veniturilor obţinute începând cu 1 ianuarie 2012 din România de nerezidenţi, se completează la ultima coloană de la capitolul B "Datele de identificare a beneficiarului de venit nerezident" fie cu codul de identificare fiscală al nerezidentului, atribuit de autoritatea din România, atunci când nerezidentul are atribuit un astfel de cod, fie cu datele de identificare ale beneficiarului de venit nerezident, atunci când nu a fost atribuit un astfel de cod."

 

15^2. Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor pot solicita organului fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul lor fiscal atribuirea codului de identificare fiscală pentru contribuabilii nerezidenţi, definiţi potrivit Codului fiscal, care realizează venituri supuse regulilor de impunere la sursă.

(2) *** Abrogat

Cuprins

Capitolul 1 - Impozitul pe veniturile obÅ£inute din România de nerezidenÅ£i
Articolul 113 - Contribuabili
Articolul 114 - Sfera de cuprindere a impozitului
Articolul 115 - Venituri impozabile obÅ£inute din România
Articolul 116 - ReÅ£inerea impozitului din veniturile impozabile obÅ£inute din România de nerezidenÅ£i
Articolul 117 - Scutiri de la impozitul prevăzut în prezentul capitol
Articolul 118 - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene
Articolul 119 - Declaraţii anuale privind reţinerea la sursă
Articolul 120 - Certificatele de atestare a impozitului plătit de nerezidenţi
Articolul 121 - Dispoziţii tranzitorii / Impozit pe venit nerezidenti

Curs BNR joi, 28 martie 2024

1 EUR4.9730 RON
1 USD 4.6085 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6700 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci