Home / Stiri financiare / Darea in plata se va aplica si la leasing: clientii vor putea lasa masina firmei si vor plati doar ratele restante. Proiect al senatorului Zamfir

Darea in plata se va aplica si la leasing: clientii vor putea lasa masina firmei si vor plati doar ratele restante. Proiect al senatorului Zamfir

Darea in plata se va aplica si la leasing: clientii vor putea lasa masina firmei si vor plati doar ratele restante. Proiect al senatorului Zamfir

Dupa legea darii în plata a caselor, am putea avea si legea darii în plata a masinilor luate în leasing, daca un proiect al senatorului PNL Daniel Zamfir, care are deja avizul Consiliului Legislativ, va deveni lege. Cei care au luat bunuri în leasing le vor putea duce înapoi firmei dupa neplata a doua rate, platind doar sumele restante si penalitati de maximum 50% din aceste sume. Debitorii nu vor mai putea fi obligati la plata altor datorii, asa cum se întâmpla acum si, în plus, executarea lor nu va mai putea fi facuta decât dupa o decizie a judecatorului.

ui.

Modificarea legii leasingului, promovata de senatorul liberal Catalin Zamfir are deja avizul Consiliului Legislativ si, daca va fi in final aprobata, aduce doua modificari extrem de importante in acest tip de contract, ambele de natura a favoriza clientii.

Cele doua modificari esentiale sunt  posibilitatea de a restitui firmei de leasing bunul luat in leasing, fara a mai fi obligat la plata altor datorii, asa cum se intampla acum, (practic o dare in plata) si modificarea in sine a caracterului contractului de leasing, care nu va mai fi titlu executoriu.

Ce se schimba in fiecare caz

In momentul de fata, dupa trei luni de neplata, contractul se reziliaza, iar bunul (autoturism, cel mai intalnit exemplu) revine in curtea firmei de leasing.  Aceasta il evalueaza si il vinde la ce pret reuseste, iar clientul mai are de plata diferenta dintre cat mai avea din ratele viitoare pana la suma din contractul initial si suma obtinuta din vanzarea masinii, plus penalitatile de intarziere. 

Relatia dintre clientii care nu-si mai pot plati ratele la leasing si firma este reglementata de articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing. Iata ce spune articolul:

"Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing".

Detalii, pe Economica

marti, 12 decembrie 2017, 890 afisari

Curs BNR miercuri, 27 martie 2024

1 EUR4.9710 RON
1 USD 4.5892 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6600 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile