Home / Stiri financiare / 155 de milioane de euro, aruncate pe apa Jiului. Justitia romana opreste definitiv lucrarile la hidrocentrale construite in procent de 98%

155 de milioane de euro, aruncate pe apa Jiului. Justitia romana opreste definitiv lucrarile la hidrocentrale construite in procent de 98%

155 de milioane de euro, aruncate pe apa Jiului. Justitia romana opreste definitiv lucrarile la hidrocentrale construite in procent de 98%

Doua organizatii de mediu au reusit sa opreasca, definitiv pâna la acest moment, lucrarile la doua hidrocentrale pe râul Jiu. Începute în deceniul trecut, ele erau aproape de finalizare la momentul deciziei instantei, iar statul român a platit deja 155 de milioane de euro pentru constructii pe care acum va trebui sa le treaca cel mai probabil în conservare. Cele doua hidrocentrale ar fi aprins lumina în 100.000 de locuinte.

Asociatia Bankwatch Romania si Asociatia Neuer Weg au castigat, definitiv, procesul prin care au cerut anularea autorizatiilor de constructie pentru amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, proces inceput de Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din Romania, detinut de statul roman, inca din deceniul trecut, si care era aproape de finalizare.

Asociatiile de mediu au spus, in media, ca raul va fi distrus, ca aceasta amenajare hidrotehnica ar fi cel mai nociv proiect de distrugere a naturii implementat in Romania dupa revolutie si au argumentat chiar ca nu se va mai putea face rafting pe Jiu. Amintim ca, dupa concedierile masive din mineritul subteran, Valea Jiului, oricum zona monoindustriala, a fost supranumita Valea Plangerii si este una dintre cele mai sarace zone din Romania.

Initial, cele doua organizatii de mediu au pierdut, la Tribunalul Bucuresti, procesul prin care cereau anularea autorizatiilor. Ulterior, au facut recurs, pe care l-au castigat la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a casat decizia Tribunalului si a decis anularea autorizatiilor de construire, iar decizia este definitiva.

Iata decizia Curtii de Apel, pronuntata la 14 decembrie, asa cum apare pe portalul instantelor de judecata:

"Solutia pe scurt: Admite recursul. Caseaza in parte sentinta civila nr. 4021/22.06.2017 a Tribunalului Bucuresti si rejudecand dispune: Respinge exceptia tardivitatii invocarii exceptiei de nelegalitate. Respinge exceptia de nelegalitate ca neintemeiata. Admite actiunea. Anuleaza autorizatia de construire nr. 7/2016 emisa de Consiliul Judetean Hunedoara si autorizatia de construire nr. 16/2012 emisa de Consiliul Judetean Gorj. Mentine in rest sentinta recurata. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi 14.12.2017".

Decizia instantei va forta cel mai probabil compania Hidroelectrica sa conserve lucrarile, in conditiile in care obiectivul hidroegenergetic era aproape finalizat.


Detalii, pe Economica

vineri, 12 ianuarie 2018, 105 afisari

Curs BNR joi, 19 iulie 2018

1 EUR4.6549 RON
1 USD 4.0128 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Aprilie Mai Iunie
Euro 4,6565 4,6387 4,6611
USD 3,7912 3,9239 3,9911

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.6800 RON
la Patria Bank
1 USD = 4.0300 RON
la BRCI - Banca Romana de Credite si Investitii
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile