Home / Stiri financiare / Alerta de gripa aviara inalt patogena in Europa. Sunt focare in Rusia, la pasari migratoare

Alerta de gripa aviara inalt patogena in Europa. Sunt focare in Rusia, la pasari migratoare

Alerta de gripa aviara inalt patogena in Europa. Sunt focare in Rusia, la pasari migratoare

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) avertizeaza statele membre asupra pericolului raspândirii virusului gripei aviare înalt patogena pe teritoriul Europei, în special în zona de Nord si Est. Virusul a fost detectat la pasari migratoare din Rusia si Kazahstan. 

Tarile UE sunt indemnate sa intensifice masurile de supraveghere si biosecuritate pentru a proteja impotriva posibilelor noi focare de gripa aviara in acest an.

Comisia Europeana acertizeaza statele membre, cu precadere cele din Nordul si Estul Europei, sa ia masuri de biosecuritate suplimentare pentru a se pregati de posibile focare de gripa aviara inalt patogena (HPAI). Virusul a fost detectat la pasari salbatice in vestul Rusiei si Kazahstan in ultimele luni, aceasta regiune fiind o cale cunoscuta de migratie de toamna pentru pasarile salbatice de apa care se indreapta spre Europa.

"Din experienta anilor trecuti, credem ca este probabil ca Europa de Nord si de Est sa fie cea mai vulnerabila la noile focar. Cand HPAI a fost detectat in aceeasi zona a Rusiei in verile 2005 si 2016, au urmat epidemii in nordul si estul Europei. Daca modelul se repeta anul acesta, HPAI va ajunge in aceleasi zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibila si raspandirea ulterioara in tarile din sudul si vestul Europei", alerteaza Comisia in cel mai recent raport referitor la gripa aviara din Europa realizat de European Food Safety Authority (EFSA), Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) si laboratorul de referinta al Uniunii Europene pentru gripa aviara. Raportul acopera perioada mai - august 2020.

Detalii, pe Economica

vineri, 02 octombrie 2020, 334 afisari

Curs BNR miercuri, 19 ianuarie 2022

1 EUR4.9447 RON
1 USD 4.3575 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Octombrie Noiembrie Decembrie
Euro 4,9481 4,9488 4,9489
USD 4,2662 4,3345 4,3789

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.8890 RON
la Idea::Bank
1 USD = 4.2960 RON
la Idea::Bank
valabil pentru cumparare, la 19.03
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile