Home / Stiri financiare / Bomba in RCA! Rosu, ASF: Lichiditatea, calculata fara reasigurare. Surse: City si Euroins, obligate sa aduca sute de milioane pana in toamna

Bomba in RCA! Rosu, ASF: Lichiditatea, calculata fara reasigurare. Surse: City si Euroins, obligate sa aduca sute de milioane pana in toamna

Bomba in RCA! Rosu, ASF: Lichiditatea, calculata fara reasigurare. Surse: City si Euroins, obligate sa aduca sute de milioane pana in toamna

Cristian Rosu(foto), vicepresedintele ASF pentru piata asigurarilor, a explicat, pentru ECONOMICA.NET, detaliile uneia dintre cele mai importante schimbari de legislatie din zona supravegherii: modificarea normei 21 a ASF prin aparitía normei 46, la finalul anului trecut. Noile reguli raporteaza formula de calcul a indicatorului de lichiditate (esential pentru capacitatea unei companii de a îsi respecta obligatiile imediate catre pagubiti) strict la daunele avizate, fara a mai scadea partea de daune cedata în reasigurare, cum se întâmpla pâna acum. Pentru companiile cu expunere mare pe RCA, mai ales pentru City Insurance (care merge pe o schema unica pe piata locala, cedând 85% din rezerve în reasigurare) schimbarea nu putea însemna decât un singur lucru: obligativitatea de a îsi  spori lichiditatile. Cele doua companii, Euroins si City Insurance, au împreuna peste 75% din vânzarile de RCA si peste 85% din toate politele valide din România, adica în jur de 5 milioane de soferi umbla pe strazi cu RCA cumparat de la una dintre cele doua. Tot cele doua detin recordul absolut si în ceea ce priveste reclamatiile primite la ASF pentru probleme cu gestionarea dosarelor sau plata daunelor, institutia primind anual zeci de mii de plângeri în acest sens. Deja problemele liderilor din RCA cu plata daunelor au ajuns si în instante, unde sunt pe rol mii de procese cu acest obiect.

Surse din mai multe zone au aratat, pentru ECONOMICA.NET, ca City Insurance va fi nevoita sa aduca un plus de circa 270 de milioane de lei, in timp ce Euroins va trebui sa vina cu putin peste 100 de milioane de lei. Aceste sume reies din evaluararile facute de ASF si prezente in documente oficiale ale Autoritatii. In cazul Euroins, spun sursele noastre, lucrurile sunt mai usor de gestionat, intrucat doua recente majorari de capital, impuse de planurile de redresare concepute de ASF, au avut un impact pozitiv si asupra lichiditatii. In plus, compania ar fi garantat Autoritatii inca o majorare de 20 de milioane de euro, ceea ce ar insemna ca nevoia este  acoperita.

Foarte important, sumele suplimentare vor trebui sa fie sub forma de bani lichizi tinuti intr-o banca din Romania. " La lichiditate , prin natura indicatorului nu pot sa vina decat cu bani lichizi. Asadar, chiar daca e imprumut, chiar daca e aport de capital, va trebui sa domicilieze intr-o banca din Romania pentru ca firma trebuie sa aiba oricand acces la bani, sa ii foloseasca. In indicatorul de solvabilitate, desi mi-as dori, nu ma lasa Directiva Solvency II sa am instrumentul legal sa ii oblig sa aduca banii doar in tara. ", ne-a explicat vicepresedintele ASF. 

Precizarea este foarte importanta, intrucat au existat cazuri cand companii obligate sa isi majoreze capitalul pentru a respecta normele de solvabilitate au prezentat fie detineri din conturi din afara tarii, la care nu e clar daca au acces neconditionat, fie active mai putin lichide, cum ar fi bonduri ale unor state sau companii.

Conform acelorasi surse, toate celelalte companii din piata asigurarilor marcheaza o reducere a nevoii de lichiditate, dupa aparitia normei 46. 

Detalii, pe Economica

marti, 23 februarie 2021, 238 afisari

Curs BNR vineri, 19 aprilie 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6687 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7539 RON
la OTP Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile