Home / Stiri financiare / Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria, tara care împreuna cu Croatia se pregateste sa intre în zona euro, s-a alaturat joi în mod oficial Uniunii Bancare Europene, a anuntat Banca Nationala a Bulgariei (BNB) (foto sediul central), informeaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta aderare va permite Bancii Centrale Europene (BCE) sa supervizeze in mod direct primele cinci banci din Bulgaria, a precizat directorul diviziei de supervizare din cadrul BNB, Radoslav Milenkov.

Uniunea Bancara Europeana, infiintata in 2012 dupa criza financiara globala, este un sistem de supraveghere a bancilor si de rezolutie a falimentelor bancilor, pus la punct la nivelul Uniunii Europene si care este supus acelorasi reguli pe continent. Obiectivul este garantarea sigurantei si fiabilitatii sectorului bancar din UE."Participarea Bulgariei la Uniunea bancara va diminua semnificativ pericolul falimentelor si celelalte riscuri potentiale pentru sistemul bancar bulgar in cazul insolvabilitatii unei banci", a comentat viceguvernatorul BNB, Kalin Hristov.

Rolul de supervizare a Bancii Nationale a Bulgariei a fost pus sub semnul intrebarii in 2015 cu prilejul falimentului CCB (Corporate Commercial Bank), cea de-a patra mare banca din Bulgaria, faliment declansat ca urmare a conflictului intre doi oameni de afaceri. Insa acest faliment nu a destabilizat sistemul bancar din tara vecina gratie unui regim strict de austeritate, care a intrat in vigoare in 1997, dupa o grava criza care a provocat falimentul a 14 banci.

Detalii, pe Economica

vineri, 02 octombrie 2020, 491 afisari

Curs BNR vineri, 30 iulie 2021

1 EUR4.9198 RON
1 USD 4.1348 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Aprilie Mai Iunie
Euro 4,9221 4,9247 4,9236
USD 4,1188 4,0526 4,0864

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.8870 RON
la Idea::Bank
1 USD = 4.1060 RON
la Idea::Bank
valabil pentru cumparare, la 13.02
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile