Home / Stiri financiare / Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria a mai facut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membra a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria, tara care împreuna cu Croatia se pregateste sa intre în zona euro, s-a alaturat joi în mod oficial Uniunii Bancare Europene, a anuntat Banca Nationala a Bulgariei (BNB) (foto sediul central), informeaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta aderare va permite Bancii Centrale Europene (BCE) sa supervizeze in mod direct primele cinci banci din Bulgaria, a precizat directorul diviziei de supervizare din cadrul BNB, Radoslav Milenkov.

Uniunea Bancara Europeana, infiintata in 2012 dupa criza financiara globala, este un sistem de supraveghere a bancilor si de rezolutie a falimentelor bancilor, pus la punct la nivelul Uniunii Europene si care este supus acelorasi reguli pe continent. Obiectivul este garantarea sigurantei si fiabilitatii sectorului bancar din UE."Participarea Bulgariei la Uniunea bancara va diminua semnificativ pericolul falimentelor si celelalte riscuri potentiale pentru sistemul bancar bulgar in cazul insolvabilitatii unei banci", a comentat viceguvernatorul BNB, Kalin Hristov.

Rolul de supervizare a Bancii Nationale a Bulgariei a fost pus sub semnul intrebarii in 2015 cu prilejul falimentului CCB (Corporate Commercial Bank), cea de-a patra mare banca din Bulgaria, faliment declansat ca urmare a conflictului intre doi oameni de afaceri. Insa acest faliment nu a destabilizat sistemul bancar din tara vecina gratie unui regim strict de austeritate, care a intrat in vigoare in 1997, dupa o grava criza care a provocat falimentul a 14 banci.

Detalii, pe Economica

vineri, 02 octombrie 2020, 623 afisari

Curs BNR marti, 27 septembrie 2022

1 EUR4.9437 RON
1 USD 5.1379 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Iunie Iulie August
Euro 4,9448 4,9398 4,8953
USD 4,6756 4,8507 4,8344

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.9800 RON
la BRCI - Banca Romana de Credite si Investitii
1 USD = 5.1500 RON
la BRCI - Banca Romana de Credite si Investitii
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile