Home / Stiri financiare / Ce spun economistii despre mega-Fondul Suveran al Romaniei: Un fond se face din grasime, nu din deficit

Ce spun economistii despre mega-Fondul Suveran al Romaniei: Un fond se face din grasime, nu din deficit

Ce spun economistii despre mega-Fondul Suveran al Romaniei: Un fond se face din grasime, nu din deficit

Ne desparte putina vreme de crearea unui mega-fond suveran, pe modelul celui norvegian, care ar trebui sa adune resursele financiare ale companiilor de stat profitabile si sa le investeasca în domeniile în care România vrea sa se dezvolte. Fondul suveran este un punct principal în actualul program de guvernare al PSD, dar nu a trezit pâna acum interes în societate pe masura anvergurii proiectului. Doi profesori de economie, un antreprenor si un fost ministru de Finante au raspuns întrebarii ECONOMICA.NET: de ce ar fi oportun un astfel de fond si care ar fi riscurile în implementarea proiectului?

lui?

Statul roman a demarat procedurile pentru infiintarea unei entitati mamut formata din toate companiile de stat profitabile, ale caror castiguri ar urma sa finanteze dezvoltarea economica a tarii.

Entitatea se va numi Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), este prevazuta in Programul de guvernare PSD, si ar fi luata dupa modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franta, Italia sau Polonia.

Legea de infiintare a Fondului se afla acum in faza de proiect si este pusa in dezbatere publica, forma propusa de guvern putand fi consultata aici.

Pe scurt, e vorba de un fond de 10 miliarde de euro, al carui rol declarat este finantarea constructiei de autostrazi si cai ferate, extinderii productiei de armament si constructiei de spitale noi.


Detalii, pe Economica

miercuri, 13 septembrie 2017, 492 afisari

Curs BNR miercuri, 17 ianuarie 2018

1 EUR4.6573 RON
1 USD 3.8067 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Octombrie Noiembrie Decembrie
Euro 4,5885 4,6314 4,6359
USD 3,9035 3,9473 3,9186

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.6880 RON
la Patria Bank
1 USD = 3.8407 RON
la Garanti Bank
valabil pentru cumparare, la 19.00
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile