Home / Stiri financiare / Chiritoiu: Interventia UE pentru recuperarea ajutorului de stat si insolventa ar putea face din Oltchim prima poveste de succes dupa aderare

Chiritoiu: Interventia UE pentru recuperarea ajutorului de stat si insolventa ar putea face din Oltchim prima poveste de succes dupa aderare

Chiritoiu: Interventia UE pentru recuperarea ajutorului de stat si insolventa ar putea face din Oltchim prima poveste de succes dupa aderare

În ultimele doua luni Comisia Europeana (CE) a dat doua decizii privind ilegalitatea unor ajutoare de stat în cazul Oltchim si Combinatul Energetic Hunedoara. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, în subordinea careia intra si ajutoarele de stat, a explicat recent pentru ECONOMICA.NET ca printr-o combinatie între interventiile CE si regulile insolventei de pe piata interna am putea asista la o prima istorie de succes din perioada post-aderare.

"In perioada asta post-aderare noi nu am avut istorii de succes sau cazuri de ajutor de stat care sa duca la revigorarea unei companii. Asa vad eu problema la ora actuala: avem o companie de stat in dificultate, cu datorii foarte mari adunate de ani de zile, probleme sociale, deci un cocktail complicat. Cum pot rezolva acest lucru? Printr-o combinatie intre investigatiile CE si regulile de insolventa pe plan national. Cazul Oltchim pare sa convinga ca aceasta este o reteta viabila, pentru ca singuri ne este greu sa restructuram. Oltchim avea pierderi de ani de zile, asa cum mai au si alte cateva companii la noi in tara. Sistemul nostru politico-administrativ nu este capabil sa rezolve un astfel de subiect din varii motive. Si atunci instrumentul acesta al Comisiei poate sa fie de ajutor. In acelasi timp, insolventa pare sa fie de ajutor. Undeva, daca imbinam cele doua instrumente poate avem o sansa. Oltchimul pare sa arate ca aceasta este o solutie", a declarat Chiritoiu pentru ECONOMICA.NET.

Despre felul cum se vor desfasura lucrurile in continuare si cum vor fi recuperati banii de catre statul roman, Bogdan Chiritoiu spune ca, atat timp cat tranzactia dintre statul roman si Chimcomplex s-a finalizat, noua companie va gestiona activele cat de bine va putea, "speram noi, competent si profitabil", iar vechiul Oltchim, ramas fara active va intra in dizolvare.

"Statului ii revin ceva bani din vanzarea de active, cat ii revine lui din respectarea procedurilor insolventei. Statul este unul dintre creditori, cu multi bani este adevarat, dar nu are o pozitie foarte puternica intre creditori, pentru ca pozitiile dominante le au bancile. Ne intereseaza sa vedem ca compania a supravietuit. Sa crezi ca statul care a manageriat prost combinatul de ingrasaminte chimice si l-a lasat sa faca datorii de miliarde isi va recupera vreodata banii era un basm. Dar vrem sa vedem ca va deveni o companie care functioneaza, plateste oamenii", subliniaza Chiritoiu explicand ca ajutorul de stat a ajutat compania sa supravietuiasca.

Comisia Europeana (CE) a constatat ca de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar. "De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.

Pentru a putea fi restructurat, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa intre in insolventa.

Detalii, pe Economica

marti, 18 decembrie 2018, 406 afisari

Curs BNR vineri, 19 aprilie 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6687 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7539 RON
la OTP Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile