Home / Codul fiscal / Titlul VII - Accize si alte taxe speciale / Capitolul 2 - Alte produse accizabile / Articolul 209 - Platitori de accize pentru alte produse accizabile

Articolul 209 - Platitori de accize pentru alte produse accizabile

(1) Plătitorii de accize sunt:

a) operatorii economici care produc şi comercializează, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produsele prevăzute la art. 207 lit. a)-c), f)-i) şi l);

a^1) operatorii economici care comercializează către deţinătorul final armele, respectiv către persoana fizică sau juridică care prezintă autorizaţia de procurare a armei, indiferent dacă acestea sunt achiziţionate intracomunitar, importate sau produse în România, în cazul armelor prevăzute la art. 207 lit. j);

a^2) operatorii economici care comercializează către deţinătorul final muniţia, respectiv către persoana fizică sau juridică ce prezintă permisul de portarmă, indiferent dacă aceasta este achiziţionată intracomunitar, importată sau produsă în România, în cazul muniţiei prevăzute la art. 207 lit. k);

b) persoanele fizice care achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produsele prevăzute la art. 207 lit. h)-l).

(2) Plătitorii de accize pentru produsele prevăzute la art. 207 lit. d) şi e) sunt antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi, operatorii economici care achiziţionează astfel de produse din teritoriul comunitar ori care importă astfel de produse.

(3) Operatorii economici care achiziţionează din teritoriul comunitar produsele prevăzute la art. 207 lit. a)-c), f)-i) şi l) au obligaţia ca, înainte de primirea produselor, să se înregistreze la autoritatea competentă, în condiţiile prevăzute în normele metodologice, şi să respecte următoarele cerinţe:

a) să garanteze plata accizelor în cuantumul şi în condiţiile stabilite în normele metodologice;

b) să ţină evidenţa livrărilor de astfel de produse;

c) să prezinte produsele la cererea organelor de control;

d) să accepte orice monitorizare sau verificare a stocurilor din partea organelor de control.

Nu se supun acestor cerinţe antrepozitarii autorizaţi şi destinatarii înregistraţi care achiziţionează din teritoriul comunitar produsele prevăzute la art. 207 lit. d) - e) şi nici operatorii economici care achiziţionează produsele prevăzute la art. 207 lit. a) - c) şi f) - l) pentru uzul propriu.

(4) În sensul alin. (1) lit. a), plătitorii de accize care produc bunurile prevăzute la art. 207 lit. a)-c) şi f)-l) sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României.

(5) În cazul unui operator economic care nu are domiciliul fiscal în România şi intenţionează să desfăşoare activităţi economice cu produse accizabile prevăzute la art. 207, pentru care are obligaţia plăţii accizelor în România, acesta va desemna un reprezentant fiscal stabilit în România, pentru a îndeplini obligaţiile care îi revin potrivit prezentului capitol.

Norme metodologice

30^2.

(1) Operatorul economic, persoană fizică sau juridică autorizată care achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 207 lit. a)-c) şi lit. f)-l) din Codul fiscal, trebuie să se autorizeze pentru achiziţii intracomunitare de astfel de produse la autoritatea vamală teritorială.

(2) Pentru obţinerea autorizaţiei prevăzute la alin. (1) operatorul economic trebuie să depună o cerere care să conţină informaţiile şi să fie însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 29.

(3) Autoritatea vamală teritorială poate să solicite operatorului economic solicitant al autorizaţiei orice informaţie şi documente pe care le consideră necesare, după caz, cu privire la:

a) identitatea operatorului economic;

b) amplasarea locurilor unde se recepţionează produsele accizabile;

c) tipurile de produse accizabile ce urmează a fi recepţionate în fiecare locaţie;

d) capacitatea operatorului economic de a asigura garanţia financiară.

(4) Nu va fi autorizată pentru achiziţii intracomunitare persoana care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă în România sau într-un alt stat pentru o infracţiune dintre cele reglementate de legislaţia fiscală.

(5) Autorizaţia de operator economic pentru achiziţii intracomunitare are valabilitate 3 ani, cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care operatorul economic face dovada constituirii garanţiei în cuantumul şi în forma aprobate de autoritatea vamală teritorială. Orice astfel de operator are obligaţia de a depune o garanţie corespunzătoare unei cote de 3% din suma totală a accizelor aferente produselor achiziţionate în anul anterior. În cazul unui nou operator, garanţia va reprezenta 3% din accizele estimate, aferente produselor ce urmează a se achiziţiona pe parcursul unui an. Garanţia poate fi sub formă de depozit în numerar şi/sau de garanţii personale, modul de constituire fiind cel prevăzut la pct. 108.

(6) În situaţia în care intervin modificări faţă de datele iniţiale menţionate în autorizaţie, operatorul economic are obligaţia de a solicita autorităţii vamale teritoriale emitente a autorizaţiei modificarea acesteia, după cum urmează:

a) pentru fiecare nouă locaţie în care urmează a se realiza recepţia de produse supuse accizelor, cu cel puţin 15 zile înainte de recepţia produselor;

b) dacă se modifică datele de identificare ale operatorului economic, în termen de 30 de zile de la data înregistrării modificării;

c) dacă modificările intervenite se referă la tipul produselor supuse accizelor, cu cel puţin 60 de zile înainte de recepţia produselor.

(7) Operatorul economic nu poate realiza recepţia de produse supuse accizelor într-o locaţie dacă nu face dovada înregistrării acesteia la autoritatea vamală teritorială.

(8) Produsele supuse accizelor primite de către operatorul economic sunt însoţite de documentul comercial care atestă achiziţia intracomunitară.

(9) Autorizaţia poate fi revocată de autoritatea emitentă a acesteia în situaţia în care operatorul economic săvârşeşte o infracţiune la reglementările fiscale.

(10) Decizia de revocare se comunică operatorului economic şi produce efecte de la data la care a fost adusă la cunoştinţa operatorului economic.

(11) În cazuri excepţionale când interesele legitime ale operatorului economic impun aceasta, autoritatea vamală emitentă a autorizaţiei poate decala termenul de intrare în vigoare a deciziei de revocare, la o dată ulterioară.

(12) Operatorul economic nemulţumit poate contesta decizia de revocare a autorizaţiei, potrivit legislaţiei în vigoare.

(13) Contestarea deciziei de revocare a autorizaţiei de operator economic pentru achiziţii intracomunitare nu suspendă efectele juridice ale acestei decizii pe perioada soluţionării contestaţiei în procedură administrativă.

(14) În cazul în care operatorul economic doreşte să renunţe la autorizaţie, acesta are obligaţia să notifice acest fapt autorităţii vamale emitente cu cel puţin 60 de zile înainte de data de la care renunţarea la autorizaţie produce efecte.

(15) Operatorii economici, alţii decât antrepozitarii autorizaţi şi destinatarii înregistraţi, care achiziţionează din teritoriul comunitar produsele prevăzute la art. 207 lit. d) şi e) din Codul fiscal, au obligaţia de a respecta procedura prevăzută la pct. 101.

 

Anexa nr. 29

 

 

Nr. înregistrare ………….

Data ……………………..

 

 

 

 

 

CERERE

privind acordarea autorizaţiei de operator economic

cu produse supuse accizelor nearmonizate

(ataşaţi numărul suplimentar de pagini necesar pentru a asigura informaţiile complete)

 

 

1. Numele

 

 

2. Adresa

Judeţul …………………………………………..…..……… Sectorul ……….

Localitatea …………………………………………………………..…………….

Str. …………………………………………………………..……………..Nr. ……

Bloc …………….... Scara …….…..… Etaj ……………. Ap. ………….....…

Cod poştal …………..……………………………………………….…………….

3. Telefon

 

 

4. Fax

 

 

5. Adresa e-mail

 

 

6. Codul de identificare fiscală

 

 

7. Numele şi numărul de telefon al reprezentantului legal sau al altei

persoane de contact

 

8. Descrierea activităţilor economice

desfăşurate în România

 

9. Numele, adresa şi codul fiscal al

persoanelor afiliate cu operatorul

economic

 

10. Dacă operatorul economic este

persoană juridică, numele, adresa şi

codul numeric personal al fiecărui

administrator; se vor anexa şi cazierele

judiciare ale administratorilor

 

11. Arătaţi dacă operatorul economic (sau în cazul în care operatorul economic este

persoană juridică, oricare dintre administratorii săi) a fost condamnat definitiv în ultimii 5

ani pentru infracţiunile prevăzute în legislaţia fiscală

o            o

Da            Nu

12. Anexaţi certificatul de atestare fiscală sau, după caz, extrasul de rol privind obligaţiile fiscaale la bugetul

de stat, precum şi cazierul fiscal al operatorului economic

 

 

13. Anexaţi copia situaţiilor financiare anuale (bilanţ) din ultimii doi ani

 

14. Anexaţi confirmarea organului fiscal cu privire la calitatea de plătitor de accize

 






 

 


 

15. Anexaţi un certificat constatator, eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte: capitalul social, asociaţii, obiectul de activitate, administratorii, precum şi copia certificatului de înregistrare eliberat potrivit reglementărilor legale în vigoare.

 

II. INFORMAŢII PRIVIND LOCUL UNDE URMEAZĂ SĂ FIE RECEPŢIONATE

PRODUSELE

(pentru fiecare locaţie se depune separat câte o parte a II-a)

1. Adresa locului unde se recepţionează

produsele

Judeţul …………………………………………..…..……… Sectorul ……….

Localitatea …………………………………………………………..…………….

Str. …………………………………………………………..……………..Nr. ……

Bloc …………….... Scara …….…..… Etaj ……………. Ap. ………….....…

Cod poştal …………..……………………………………………….…………….

2. Enumeraţi tipurile de produse accizabile

ce urmează a fi achiziţionate şi ţările de

provenienţă

 

 

 

III. INFORMAŢII PRIVIND GARANŢIA

 

1. Tipul de garanţie propusă

 

 

2. Suma propusă pentru garanţie

 

 

3. În cazul unui depozit în bani, anexaţi scrisoarea de bonitate bancară

4. În cazul unei garanţii bancare, anexaţi următoarele:

Numele, adresa şi telefonul garantului propus.

Declaraţia garantului propus cu privire la intenţia de a asigura garanţia bancară pentru o suma şi perioadă de

timp specificată. (Scrisoare de garanţie bancară)

 

Cunoscând dispoziţiile art. 474 privind falsul în declaraţii, din Codul penal, declar că datele înscrise în acest formular sunt corecte şi complete.

 

………………………………………………………………………..                                 ………………………………………………..

Semnătura solicitantului                                                                                                    Data

Cuprins

Capitolul 2 - Alte produse accizabile
Articolul 207 - Sfera de aplicare - alte produse accizabile
Articolul 208 - Nivelul ÅŸi calculul accizei pentru alte produse accizabile
Articolul 209 - Platitori de accize pentru alte produse accizabile
Articolul 210 - Scutiri acciza pentru alte produse accizabile
Articolul 211 - Exigibilitatea accizei pentru alte produse accizabile
Articolul 212 - Exigibilitatea accizei în cazul procedurii vamale simplificate pentru alte produse accizabile
Articolul 213 - Plata accizelor la bugetul de stat pentru alte produse accizabile
Articolul 214 - Declaraţiile de accize pentru alte produse accizabile

Curs BNR joi, 25 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6386 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci