Home / Stiri financiare / Contoarele de caldura devin obligatorii in blocuri, iar unde nu se poate, repartitoarele. Citirea se face obligatoriu de la distanta – proiect

Contoarele de caldura devin obligatorii in blocuri, iar unde nu se poate, repartitoarele. Citirea se face obligatoriu de la distanta – proiect

Contoarele de caldura devin obligatorii in blocuri, iar unde nu se poate, repartitoarele. Citirea se face obligatoriu de la distanta – proiect

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de act normativ care modifica legea eficientei energetice, iar una dintre modificari vizeaza contorizarea consumului de energie termica.

Noul proiect de lege impune obligativitatea montarii de contoare individuale inclusiv pentru apartamentele din blocurile care sunt racordate la reteaua de termoficare, daca acest lucru este posibil tehnic si fezabil din punct e vedere economic. Daca nu este posibil, autoritatile trebuie sa stabileasca o metodologie clara de repartizare a costurilor, inclusiv prin montarea de repartitoare. Toate dispozitivele de masurare care se monteaza dupa 25 octombrie 2020 trebuie sa poata fi citite de la distanta, iar cele care sunt montate deja si nu permit acest lucru trebuie modernizate pana la 1 ianuarie 2027.

Iata prevederile cu referire la acest subiect, introduse prin noul proiect de lege:

ART. 10^1

Contorizarea incalzirii, a racirii si a apei calde menajere

(1) Consumatorii finali de incalzire centralizata, racire centralizata si apa calda menajera sunt dotati cu contoare, la preturi competitive, care reflecta cu acuratete consumul lor real de energie.

(2) In cazul in care incalzirea, racirea sau apa calda menajera pentru o cladire sunt furnizate de o sursa centrala care deserveste mai multe cladiri, un sistem de incalzire centralizata sau de un sistem de racire centralizata, se instaleaza un contor la schimbatorul de caldura sau la punctul de livrare.

ART. 10^2

Subcontorizarea si repartizarea costurilor pentru incalzire, pentru racire si pentru apa calda menajera

(1) In imobilele de tip condominiu si in cladirile mixte, dotate cu o sursa centrala de incalzire sau de racire sau alimentate de sisteme de incalzire sau de racire centralizata, se instaleaza contoare individuale pentru a masura consumul de incalzire, de racire sau de apa calda menajera pentru fiecare unitate a cladirii, in cazul in care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic si rentabil, in sensul ca este proportional in raport cu posibilele economii de energie.

(2) In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este rentabila pentru contorizarea consumului in fiecare unitate a cladirii, se utilizeaza repartitoare individuale de costuri pentru energia termica, pentru a masura consumul de energie termica la fiecare corp de incalzire, cu exceptia cazului in care autoritatile competente demonstreaza ca instalarea unor astfel de repartitoare de costuri nu ar fi rentabila. In aceste cazuri, pot fi avute in vedere metode alternative rentabile pentru masurarea consumului de energie termica.

(3) Criteriile generale, metodologia si/sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnica si nerentabilitatea sunt stabilite in mod clar si publicate de autoritatile competente.

(4) In imobilele noi de tip condominiu si in partile rezidentiale ale cladirilor mixte noi, care sunt dotate cu o sursa centrala de incalzire pentru apa calda menajera sau sunt aprovizionate de la retele de termoficare, sunt prevazute contoare individuale pentru apa calda menajera, in conformitate cu dispozitiile alin. (1).

(5) In cazul in care imobilele de tip condominiu sau cladirile mixte sunt alimentate de la retele de termoficare sau de racire centralizata sau in cazul in care prevaleaza sistemele comune proprii de incalzire sau de racire pentru astfel de cladiri, autoritatile competente adopta norme si reglementari transparente, disponibile publicului privind repartizarea costurilor pentru consumul de incalzire, de racire si de apa calda menajera in aceste cladiri, pentru a asigura transparenta si acuratetea contabilizarii consumului individual. Dupa caz, astfel de norme includ orientari privind modalitatea de repartizare a costurilor pentru energie utilizata dupa cum urmeaza:

(a) apa calda menajera;

(b) energie termica distribuita de instalatia cladirii si in scopul incalzirii spatiilor comune, in cazul in care casa scarilor si coridoarele sunt echipate cu corpuri de incalzire;

(c) in scopul incalzirii sau racirii apartamentelor.

ART. 10^3

Cerintele privind citirea la distanta

(1) In sensul art. 10^1 si 10^2, contoarele si repartitoarele de costuri pentru energia termica instalate dupa 25 octombrie 2020 sunt dispozitive care pot fi citite de la distanta. Conditiile de fezabilitate tehnica si de rentabilitate prevazute la art. 10^2, alin. (1) se aplica in continuare.

(2) Contoarele si repartitoarele de costuri pentru energia termica care nu pot fi citite de la distanta, dar care au fost deja instalate se modernizeaza, astfel incat sa poata fi citite de la distanta sau se inlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanta, pana la 1 ianuarie 2027, cu exceptia cazurilor in care autoritatile competente demonstreaza ca acest lucru nu este rentabil.

Detalii, pe Economica

miercuri, 16 septembrie 2020, 543 afisari

Curs BNR joi, 28 martie 2024

1 EUR4.9730 RON
1 USD 4.6085 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6700 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile