Home / Stiri financiare / Cum functioneaza recunoasterea faciala, care sunt limitarile si de ce gigantii tech anunta ca renunta la ea

Cum functioneaza recunoasterea faciala, care sunt limitarile si de ce gigantii tech anunta ca renunta la ea

Cum functioneaza recunoasterea faciala, care sunt limitarile si de ce gigantii tech anunta ca renunta la ea

Recunoasterea faciala foloseste fotografii sau videoclipuri pentru a distinge diferite trasaturi faciale, cum ar fi ochii, nasul si gura, ale diferitelor persoane si le potriveste acele caracteristici cu baze de date care contin informatii similare pentru a identifica cu exactitate persoanele sau expresiile faciale. Este o tehnologie foarte raspândita care se gaseste înclusiv în telefoanele inteligente, care o folosesc în foarte multe situatii, de la autentificare pâna la aplicarea filtrelor foto pe Facebook sau Instagram.

Recunoasterea faciala este o modalitate de recunoastere a fetei umane prin tehnologie. Un astfel de sistem foloseste biometria pentru a cartografia caracteristicile faciale dintr-o fotografie sau videoclip. Asa functioneaza un sistem de recunoastere faciala, dar la o scara algoritmica imensa. Acolo unde vedeti o fata a unui om, tehnologia de recunoastere vede date. Aceste date pot fi stocate si accesate. De exemplu, jumatate din toti adultii americani au imaginile stocate intr-una sau mai multe baze de date de recunoastere faciala pe care agentiile de aplicare a legii le pot cauta, potrivit unui studiu al Universitatii Georgetown. Bineinteles, exista mai multe feluri de recunoastere faciala. Fiecare dintre ele functioneaza diferit (unele cu imagini 2D, altele cu imagini 3D) si, cu cat este mai simpla, cu atat aplicabilitatea sa este mai limitata.

Aceasta tehnologie nu este, insa, folosita doar pentru a infrumuseta fotografiile pe care le postati pe Instagram sau pentru a va debloca telefonul. Recunoasterea faciala este folosita la portile smart din aeroporturi, dar si la supraveghea video a cladirii (inclusiv la Aeroportul Otopeni), companiile de social media o folosesc pentru a eticheta persoane, companiile o folosesc pentru accesul in cladire sau in diverse zone critice, iar retailerii pot combina imaginile de pe camerele de supraveghere si recunoasterea faciala pentru a scana fetele cumparatorilor cu obiectivul de a identifica personajele suspecte si a potentialii hoti.

Cu toate acestea, recunoasterea faciala este una dintre cele mai controversate tehnologii. Cu toate inovatiile din ultima vreme, mai multe studii publicate recent au aratat nu doar ca inca nu se poate pune baza pe ea pentru a recunoaste cu precizie oamenii, dar ca sufera intr-o anumita masura de partinire, in functie de felul in care s-a facut antrenarea algoritmului.

Detalii, pe Economica

marti, 16 iunie 2020, 689 afisari

Curs BNR miercuri, 17 aprilie 2024

1 EUR4.9754 RON
1 USD 4.6739 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7681 RON
la OTP Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 15.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile