Home / Stiri financiare / Eximbank lucreaza la modificarea statutului bancii pentru a putea cumpara licenta Bancii Romanesti

Eximbank lucreaza la modificarea statutului bancii pentru a putea cumpara licenta Bancii Romanesti

Eximbank lucreaza la modificarea statutului bancii pentru a putea cumpara licenta Bancii Romanesti

Surse din piata bancara ne-au declarat ca o echipa din Eximbank, condusa de vicepresedintele Paul Ichim, lucreaza la modificarea statutului bancii si transtormarea acesteia în banca comerciala. Dupa modificare, Eximbank va putea cumpara licenta bancara si infrastructura Bancii Românesti, portofoliul de clienti, atât zona de credite cât si cea de depozite facând subiectul unor negocieri cu fondul american de inverstitii JC Flowers.

Pornita la drum ca agentie de export - institutie care finanteaza comertul realizat de companiile nationale implicate in activitati internationale -, EximBank si-a largit in timp obiectul de activitate astfel incat, in prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare – axate pe trei directii de actiune: finantare, garantare, asigurare - orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Dupa ce doua proiecte legislative au gandit transformarea Eximbank in banca de dezvoltare, pretentiile fostei agentii de export au crescut. Dupa cum ne-au declarat surse din mediul bancar, statutul Eximbank se va modifica tocmai pentru a permite bancii sa cumpere licenta Bancii Romanesti si a transforma institutia bancara intr-una comerciala cu abilitati de a se adresa si persoanelor fizice, nu doar celor juridice ca pana acum, eventual chiar de a atrage depozite.

De proiectul de modificare a statutului bancii in sensul transformarii Eximbank in banca de investitii care sa detina atributiile unei banci comerciale se ocupa o echipa condusa de actualul vicepresedinte al bancii, Paul Ichim. Eximbank nu a dorit sa comenteze informatiile din acest articol. Licenta bancara sau capitalul social al unei banci este de 10 de milioane de lei, dar pentru a-si permite cheltuielile de operare si a fi si pe profit, o banca trebuie sa acopere licenta cu circa 100 de milioane de euro.

Operatiunea de cumparare a licentei si a infrastructurii Bancii Romanesti face parte dintr-o tranzactie de spin off a bancii, aflata inca in curs de negociere. Tranzactiile de spin off permit desprinderea in doua sau mai multe subunitati ale societatii supuse unei astfel de tranzactii. Licenta si probabil infrastructura vor fi cumparate de Eximbank, in timp ce portofoliul de clienti ai bancii, cu credite si depozite, fac obiectul unei negocieri separate a bancii cu actionariat grecesc cu actionarii Piraeus Bank, fondul de investitii JC Flowers. Spin off-ul va reduce probabil si din pretul de achizitie pe care il negociaza JC Flowers.

Detalii, pe Economica

vineri, 14 septembrie 2018, 267 afisari

Curs BNR marti, 18 iunie 2019

1 EUR4.7249 RON
1 USD 4.2241 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Martie Aprilie Mai
Euro 4,7538 4,7583 4,7595
USD 4,2042 4,2296 4,2551

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.6500 RON
la Banca Transilvania
1 USD = 4.2497 RON
la Banca Romaneasca
valabil pentru cumparare, la 11.00
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile