Home / Stiri financiare / Factura la gaze crescuta cu 20% in doar doua luni. Cum a fost posibil

Factura la gaze crescuta cu 20% in doar doua luni. Cum a fost posibil

Factura la gaze crescuta cu 20% in doar doua luni. Cum a fost posibil

Paradoxal sau nu, unii dintre clientii cei mai activi în procesul de liberalizare a pietei gazelor sunt cei care au avut parte de cea mai mare scumpire. Cu reglementarea ANRE pe masa.

Situatia pe scurt. Piata gazelor naturale pentru casnici s-a liberalizat in iulie 2020. La acel moment, una dintre cele mai bune oferte concurentiale pentru populatie a fost a AIK Energy, fosta Valahia Gaz, in anii trecuti foarte activa in importul de gaze.

Clientii casnici care au ales sa faca pasul spre piata concurentiala si au ales oferta AIK au avut insa parte de o supriza neplacuta. La jumatatea lui noiembrie, AIK a anuntat ca nu mai poate sustine consumul clientilor pe care i-a preluat, care au fost transferati la furnizorul de ultima instanta (FUI). “Va informam ca incepand cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitari de ordin tehnic si logistic intervenite in activitatea subscrisei, ati fost preluat automat de furnizorul de ultima instanta desemnat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, in conditiile legii, astfel incat alimentarea cu gaze naturale sa nu fie afectata de neajunsurile limitarilor mentionate”, a anuntat AIK.

De aici incepe povestea cresterilor de pret.

La acel moment, in urma reglementarilor ANRE de desemnare a furnizorilor de ultima instanta, clientii AIK au fost transferati la Premier Energy, care avea cel mai bun pret de FUI la acea data, pentru a le furniza gaze. Reglementarea spune ca ei pot primi gaze in regim de ultima instanta timp de maximum trei luni, timp in care trebuie sa isi caute un alt furnizor concurential.

Discutam despre un client din Ilfov, dintr-o zona in care distribuitor este Premier, care alesese AIK, determinat de pretul mai mic al acestei companii. Inainte ca AIK sa renunte la clienti, el platea un pret final de circa 109 lei/MWh de gaz, plus TVA, la AIK, un pret foarte bun. Dupa ce a fost preluat de Premier, pretul sau a fost de 120 lei/MWh de gaz, in noiembrie, un pret destul de bun comparat cu alte oferte din piata. In decembrie, pretul a crescut la circa 125 lei/ MWh, iar consumul din ianuarie a fost facturat in regim de ultima instanta de Premier la pretul de 143 de lei.

Detalii, pe Economica

joi, 25 februarie 2021, 413 afisari

Curs BNR joi, 18 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6625 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0300 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile