Home / Stiri financiare / Filtrele tigarilor, vizate in razboiul UE anti-plastic. Producatorii din Romania: filtrele se obtin din lemn

Filtrele tigarilor, vizate in razboiul UE anti-plastic. Producatorii din Romania: filtrele se obtin din lemn

Filtrele tigarilor, vizate in razboiul UE anti-plastic. Producatorii din Romania: filtrele se obtin din lemn

Parlamentul european a adoptat o strategie prin care UE vrea sa limiteze folosirea plasticului în consum, care  contine o prevedere care se leaga de plasticul folosit în fabricarea filtrelor de tigari. În replica la modificarile gândite de Bruxelles, producatorii de tigari din România spun ca birocratii sunt în eroare, si ca filtrele sunt obtinute din lemn si se degradeaza în maximum doi ani.

Textul Strategiei, provizoriu deocamdata, prevede ca Executivul european sa stabileasca cerinte minime in legislatia privind produsele pentru a reduce semnificativ “eliberarea de microplastice la sursa”. Strategia se refera in special la textile, pneuri, vopsele si filtre de tigari. ECONOMICA.NET a intrebat un mare producator de tigari din Romania, JTI, care va fi impactul acestei prevederi.

“Initiativa Comisiei Europene de a cauta solutii de reducere a deseurilor este laudabila, dar trebuie clarificat ca filtrele pentru tigarete nu sunt similare produselor din plastic, cum sunt paharele, farfuriile, vesela de unica folosinta, paiele sau ambalajele pentru apa si bauturi. Filtrele tigaretelor sunt biodegradabile, fabricate din acetat de celuloza, de provenienta lemnoasa. Ambalajele din plastic sunt fabricate din elemente petrochimice, care se degradeaza in sute de ani. Acetatul de celuloza se obtine din fibra lemnoasa si conform FDA - Food Drug Administration nu este toxic”, au raspuns oficialii JTI. 

Costuri mai mari. Taxe noi 

Ei subliniaza ca definitia propusa pentru plastic, ce include si filtrele tigaretelor, este eronata si ar putea avea un impact negativ pentru industrie, inclusiv pentru piata locala, afectand costurile de productie. Iar adaugarea unei noi taxe pentru deseuri poate fi interpretata de consumatorul roman ca o delegare de la responsabilitatea de a pastra curatenia, catre autoritatile care au prevazut noua taxa. 

Detalii, pe Economica

joi, 20 septembrie 2018, 388 afisari

Curs BNR vineri, 19 aprilie 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6687 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7539 RON
la OTP Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile