Home / Stiri financiare / Legile Justitiei, in dezbatere publica pana pe 31.03.2021

Legile Justitiei, in dezbatere publica pana pe 31.03.2021

Legile Justitiei, in dezbatere publica pana pe 31.03.2021

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat punerea în dezbatere publica, pâna pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justitiei - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Predoiu a precizat miercuri, intr-o conferinta la sediul MJ, ca printre modificarile propuse se numara desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, profesionalizarea procesului de selectie a magistratilor - eliminarea incadrarii fara concurs, eliminarea schemei de pensionare anticipata a magistratilor, intarirea principiului independentei procurorilor in activitatea judiciara si eliminarea restrictiilor in ceea ce priveste libertatea de exprimare a magistratilor.

"Am aliniat mai bine, credem noi, asa-zisul principiu al separatiei carierelor intre judecatori si procurori la Constitutia tarii. Am asigurat receptarea in plan legislativ a recomandarilor organismelor europene, instituite prin cunoscutele rapoarte MCV si acordurile Comisiei de la Venetia. Se adauga receptarea jurisprudentei CEDO cu impact asupra sistemului de organizare in justitie a statutului magistratilor", a declarat Predoiu.

Ministrul Justitiei a enumerat modificarile propuse la cele trei legi, printre care se numara:

  • Profesionalizarea procesului de selectie a magistratilor, prin eliminarea oricaror modalitati de intrare in magistratura fara concurs (...), cu exceptia magistratilor pensionari, care pot fi incadrati fara concurs dupa pensionare la instante sau parchete care nu pot functiona normal din cauza numarului mare de posturi vacante.
  • Eliminarea schemei de pensionare anticipata a magistratilor - care a fost introdusa in 2018 - este suspendata printr-un act al Guvernului Orban, dar in perspectiva ea trebuie eliminata, pentru ca va crea multiple vulnerabilitati sub aspectul resurselor umane.
  • Intarirea principiului independentei procurorilor in activitatea judiciara. Micsorarea pragului de vechime impus procurorilor in functii de conducere de rang inalt avand in vedere realitatile din teren.
  • Ridicarea la rang de lege a unor proceduri de numire in functii de conducere de rang inalt a procurorilor si restabilirea echilibrului intre actorii implicati in procedura de numire - ministrul Justitiei - presedintele Romaniei - CSM.


Detalii, pe Economica

joi, 01 octombrie 2020, 257 afisari

Curs BNR vineri, 05 august 2022

1 EUR4.9264 RON
1 USD 4.8175 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Mai Iunie Iulie
Euro 4,9462 4,9448 4,9398
USD 4,6776 4,6756 4,8507

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.9700 RON
la BRCI - Banca Romana de Credite si Investitii
1 USD = 4.8400 RON
la BRCI - Banca Romana de Credite si Investitii
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile