Home / Stiri financiare / Modificari de norme fiscale pentru hoteluri si restaurante. Alcoolul are TVA de 5% la pensiune si de 19% la catering

Modificari de norme fiscale pentru hoteluri si restaurante. Alcoolul are TVA de 5% la pensiune si de 19% la catering

Modificari de norme fiscale pentru hoteluri si restaurante. Alcoolul are TVA de 5% la pensiune si de 19% la catering

Ministerul Finantelor a publicat vineri un proiect de hotarâre de guvern care modifica Normele de aplicare a Codului fiscal. Noile norme sunt corelate cu prevederile actuale ale Codului fiscal si uneori vin cu clarificari ale legii principale. Propunerile de clarificare a regulilor fiscale prevad, printre altele, clarificari legate de regimul TVA aplicabil în restaurante si hoteluri.

Potrivit propunerilor de norme, cota redusa de TVA de 5% se aplica in cazul cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu "all inclusive". Cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care include mesele si bauturile alcoolice. Orice persoana care actioneaza sau care intermediaza astfel de operatiuni aplica cota de 5% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism.

9% pentru toate produsele din cosul de catering. Alcoolul, 19%.

Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering. 

Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu realizeaza o prestare de servicii de restaurant, ci o livrare de bunuri, pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client. 

Pachetele la evenimente au TVA de 5%

Detalii, pe Economica

miercuri, 30 septembrie 2020, 18 afisari

Curs BNR luni, 19 octombrie 2020

1 EUR4.8746 RON
1 USD 4.1456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Iulie August Septembrie
Euro 4,8380 4,8372 4,8586
USD 4,2239 4,0881 4,1199

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.8140 RON
la Idea::Bank
1 USD = 4.0660 RON
la Idea::Bank
valabil pentru cumparare, la 19.02
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile