Home / Stiri financiare / Ne asteapta o saptamana de foc: fara repo de la BNR, ROBOR va creste toata saptamana, pe majoritatea scadentelor

Ne asteapta o saptamana de foc: fara repo de la BNR, ROBOR va creste toata saptamana, pe majoritatea scadentelor

Ne asteapta o saptamana de foc: fara repo de la BNR, ROBOR va creste toata saptamana, pe majoritatea scadentelor

Fara o noua injectie de lichiditati din partea BNR (actiune REPO) în cursul zilei de astazi, nivelul ROBOR pe toate maturitatile va continua sa creasca. Este vorba de o saptamâna de foc, în care se platesc impozitele catre stat ale companiilor si pe luna octombrie, si pentru trimestrul III. În plus, tot în aceasta saptamâna începe perioada de constituire a rezerevelor minime obligatorii ale bancilor la BNR. Pentru final de an, economistii sefi ai bancilor vad un ROBOR la 3 luni de 3%-3,20% si un curs de schimb  de 4,7 lei pentru un euro.

La sfarsitul saptamanii trecute, ROBOR pe termen scurt, o saptamana si o luna, a crescut cu circa 65 de puncte de baza, iar ROBOR la 3 luni a sarit la 3,39% , in timp ce la 6 luni a ajuns sa fie egal cu dobanda pe care o percepe BNR la imprumuturile overnight (de pe o zi pe alta) bancilor comerciale care au nevoie de lichiditati, 3,50% (Rata Lombard). Dupa cum este si firesc, ROBOR la 9 si la 12 luni a depasit deja nivelul ratei Lombard ingloband deja viitoarele majorari de dobanda de politica monetara din prima parte a anului viitor.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, este de parere ca "era de asteptat sa avem o crestere a dobanzilor interbancare pe scadente scurte, justificate de platile catre bugetul de stat din zilele de 24 si 25 octombrie, care inglobeaza atat impozitele lunare ale firmelor, cat si cele trimestriale, care in aceasta luna se suprapun. In al doilea rand este vorba de un sfarsit de perioada de constituire a rezervei si inceperea unui ciclu nou dupa 24 octombrie". Acesta precizeaza ca "majorarea dobanzilor la imprumuturile pe termen scurt, in special cele pe o saptamana, avea toata justilificarea, dar la majorarea dobanzilor pe termen lung, inclusiv ROBOR pe trei luni, nu vad nici o logica. Dar probabil, jucatorii se muta pe toate scadentele", precizeaza Dumitru.

La randul sau, Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, enumereaza aceleasi motive pentru majorarea dobanzilor interbancare pe termen scurt, dar precizeaza ca evolutia acestora in saptamana 22-26 octombrie va depinde foarte mult de decizia ca BNR sa intervina sau nu in piata cu o operatiune REPO, de injectie reversibila de lichiditate in piata monetara. "De doua saptamani, BNR nu a mai intrat in piata cu operatiuni REPO. Daca nu intra luni, vom avea in continuare cresteri ale dobanzilor de pe piata interbancara. Motivele pro operatiuni REPO sunt deficitele de lichiditate, dar exista si motive contra, BNR poate avea ingrijorari legate de presiunile pe curs", a declarat Ciprian Dascalu. Intr-adevar, saptamana trecuta, cursul leu/euro a fortat aprope zilnic nivelul de 4,67 lei.

Detalii, pe Economica

luni, 22 octombrie 2018, 213 afisari

Curs BNR joi, 28 martie 2024

1 EUR4.9730 RON
1 USD 4.6085 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6700 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile