Home / Stiri financiare / Nota de plata pentru pensiile speciale dupa 'eliminarea' lor: peste 7 miliarde de lei pe an, in loc de 8 miliarde, cat platim acum

Nota de plata pentru pensiile speciale dupa 'eliminarea' lor: peste 7 miliarde de lei pe an, in loc de 8 miliarde, cat platim acum

Nota de plata pentru pensiile speciale dupa 'eliminarea' lor: peste 7 miliarde de lei pe an, in loc de 8 miliarde, cat platim acum

Noul Guvern vrea sa elimine pensiile speciale ale civililor. Peste 9.000 de oameni ar ramâne fara pensie de serviciu daca Guvernul adopta proiectul de act normativ, deocamdata nedefinitivat. Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat sub 860 de milioane de lei în 2018. Atât am economisi la bugetul de stat daca intentiile Guvernului privind eliminarea pensiilor speciale civile se vor concretiza în forma anuntata. În schimb, pentru pensiile de serviciu militare, pe care PNL a spus ca le mentine, am cheltuit de la bugetul de stat 7,21 de miliarde de lei în 2018, reiese dintr-o analiza exclusiva facuta de ECONOMICA.NET. 

"In ceea ce ne priveste pe noi, PNL, decizia noastra este foarte clara: noi sustinem calculul pensiilor pe principiul contributivitatii. Asta este decizia politica a PNL, cu singura exceptie, a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. (...) Le cerem parlamentarilor sa-l amendeze, dar sa sustina proiectul de lege, dupa care sa punem capat practicii pensiilor speciale, cu exceptia pensiilor de serviciu pentru militari. Mi se pare un act de dreptate, un act corect si le cer parlamentarilor sa voteze proiectul de lege al PNL privind desfiintarea pensiilor speciale", a spus Ludovic Orban pe 9 decembrie.

Daca elimina pensiile speciale civile, Guvernul economiseste la bugetul de stat nici 11% din cat platim, anual, pentru toate pensiile de serviciu. Aceasta pentru ca pensiile de serviciu militare, si nu cele civile, costa cel mai mult bugetul de stat, arata o analiza facuta de Economica.

Concret, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat 859,02 milioane lei in 2018, cu 23,16% mai mult decat in 2017, arata datele pe care Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) le-a comunicat exclusiv pentru Economica, despre care am scris aici.

Pe langa acesti bani, pentru pensiile de serviciu ale civililor s-au platit de la bugetul de asigurarilor sociale 205,66 milioane de lei in 2018, cu 12,3% mai mult decat in 2017, potrivit informatiilor pe care Economica le-a primit de la CNPP. Acestia sunt, de fapt, banii cuveniti pensionarilor in baza contributiei virate la pensii pe parcursul carierei lor.

Pensiile de serviciu ale civililor sunt platite in proportie covarsitoare de la bugetul de stat, in acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii, si doar in mica masura sunt platite de la bugetul asigurarilor sociale, adica in functie de contributia virata la sistemul public de pensii.

Peste 9.000 de civili iau pensie de serviciu. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu civile se numara judecatori, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviatia civila, auditori publici externi ai Curtii de Conturi, personal diplomatic si consular, parlamentari, in acord cu dispozitiile legilor in baza carora li s-au acordat aceste privilegii.

Detalii, pe Economica

miercuri, 11 decembrie 2019, 399 afisari

Curs BNR joi, 28 martie 2024

1 EUR4.9730 RON
1 USD 4.6085 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6700 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile