Home / Stiri financiare / Noua lege a pensiilor: ce se schimba la pensia de invaliditate

Noua lege a pensiilor: ce se schimba la pensia de invaliditate

Noua lege a pensiilor: ce se schimba la pensia de invaliditate

Gradele de invaliditate s-au redefinit în proiectul noii legi a pensiilor pentru a le oferi beneficiarilor optiunea de a munci si pentru a le permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din munca. Iata ce prevede proiectul de act normativ în privinta pensiei de invaliditate. 

Economica.net va spune pe larg ce prevede proiectul noii legi a pensiilor in privinta celor care beneficiaza de pensie de invaliditate.

Pensia de invaliditate: cui i se cuvine

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 pe care o puteti consulta in galeria foto; au realizat, la data solicitarii pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani; si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii, sau din cauza altor boli si accidente care nu au legatura cu munca.

Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati in urma evenimentelor din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.

Pensia de invaliditate: de cate feluri poate fi invaliditatea

de gradul I, caracterizata de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate; de gradul II, caracterizata de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata; de gradul III, caracterizata de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitatea de autoservire pastrata;

Pentru orice grad de invaliditate enumerat mai sus, in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.

Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazute in anexa nr. 5, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.

Pensia de invaliditate: punctajul lunar pentru stagiul potential

Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate, se arata in proiectul noii legi a pensiilor.

Pensia de invaliditate: indemnizatia pentru insotitor

Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei de invaliditate, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.

Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.

In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati, se arata in proiectul noii legi a pensiilor.

La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionarii de invaliditate. Transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute mai sus, se face din oficiu si se acorda cuantumul cel mai avantajos.Indemnizatia pentru insotitor se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.

Detalii, pe Economica

vineri, 17 august 2018, 661 afisari

Curs BNR marti, 16 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6818 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0590 RON
la BCR - Banca Comerciala Romana
1 USD = 4.7700 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile