Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

Potrivit consultanţilor imobiliari segmentul birourilor din Bucureşti va domina şi în acest an piaţa de profil din România, cu livrări de circa 300.000 mp, faţă de 160.000 mp în oraşele de provincie, dar riscă creşterea gradului de neocupare la circa 14%. 
Răzvan Zamfir - joi, 18 apr. 2019, 19:40
Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

„Din informațiile disponibile, preconizam un an 2019 cu tranzacții de închiriere care vor fi cel puțin la același nivel cu anii 2017 – 2018 (în jurul a 340.000 mp/an), cererea venind atât din partea companiilor deja existente, cât și de la nume noi care vor să deschidă birouri în România”, spune Maria Florea, head of office agency, JLL.

Victme ale noii oferte din Bucureşti vor cădea birourile mai vechi şi nemodernizate şi cele din zone mai puţin căutate de chiriaşi.

„Luând în considerare planurile dezvoltatorilor pentru 2019 în momentul de față, am putea vedea peste 300.000 mp de birouri livrați pe piața din București. Probabil cererea se va tempera în raport cu valorile record post-criză atinse în 2016 și 2017, lucru deja evident încă din primele trei trimestre ale lui 2018 (cerere totală -10%, cerere nouă -18%). Așadar, este prognozată o cerere totală sub pragul de 300.000 mp în București pentru 2019, însă datele sunt în curs de actualizare”, susține și Laurențiu Lazăr, managing partner Colliers International Romania.

Birourile din cele patru mari orașe regionale

În Iași vor apărea patru noi clădiri de birouri, Unique Residence (4.200 mp), MCM Center (fostul Moldova Mall, 4.200 mp), Ideo (12.000 mp) și Baza 3 Office (6.000 mp), iar în Timișoara UBC 2 (parte a Openville 18.000 mp) și Isho Offices (18.000 mp).

Pentru toate cele patru mari centre regionale de birouri – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, sunt estimate livrări de aproximativ 160.000 mp.

„Continuăm să vedem un potențial mai mare al acestor patru mari piețe regionale față de București, lucru care este deja evidențiat de ritmul de dezvoltare. Mai exact, livrările de 160.000 mp ar duce la creșterea cu peste 20% a stocului de spații moderne de birouri din aceste patru orașe, valoare de două ori mai mare decât avansul procentual al Bucureștiului (o creștere a stocului de peste 10% în 2019)”, continuă Laurențiu Lazăr.

Potrivit șefului Colliers în România, pe piața de birouri, vedem entuziasm din partea dezvoltatorilor pe zona de livrări. Cererea ar putea fi influențată de situația de pe piața muncii, care devine încordată.

„Observăm două realități divergente și este firesc să se întâlnească la un moment dat. Estimăm o rată de neocupare  ceva mai mare la nivel agregat în București, în jur de 14-15% față de 9% în prima parte anului 2018, interesul pentru anumite subpiețe rămânând puternic. Chiriile ne așteptăm să rămână stabile, dar dacă vor exista livrări importante în 2020, este posibil să asistăm la scăderi, cel puțin în zonele mai puțin dorite de chiriași. Bucureștiul se îndreaptă spre o piață a chiriașilor, dar în alte zone ale țării există mai mult loc de creștere atât pentru dezvoltatori, cât și pentru chiriași”, conchide Lazăr.

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...