Concesiunea primelor 22 de noi perimetre de hidrocarburi din Runda XI, doar cele onshore, va fi demarată luna aceasta – surse

Până la sfârșitul acestei luni, statul va publica anunțul privind scoaterea la concesiune a primelor 22 de perimetre din runda XI, potrivit unor surse apropiate situației. Este vorba despre perimetrele de uscat. Cele offshore, din Marea Neagră, mai așteaptă.
Mihai Nicuţ - mar, 02 iun. 2020, 18:21
Concesiunea primelor 22 de noi perimetre de hidrocarburi din Runda XI, doar cele onshore, va fi demarată luna aceasta - surse

“Până la sfârșitul lunii va fi publicat în Jurnalul Uniunii Europene și în Wall Street Journal anunțul pentru primele 22 de perimetre din runda XI. Era un pericol ca Runda să nu poată fi promovată, din cauza discrepanțelor între legea petrolului, legea offshore și legea siguranței operațiunilor offshore, și, în urma multiplelor discuții între Agenția pentru Resurse Minerale (ANRM) și Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), s-a decis “splitarea”, și se vor oferta cele 22 de perimetre onshore, pentru care există deja interes din partea companiilor interesate”, ne-au spus sursele noastre.

Oficialii de la București au ezitat dacă să facă anunțul acum sau să mai aștepte, date fiind efectele pandemiei și prețurile hidrocarburilor, care scăzuseră dramatic, iar multe investiții din sector au fost diminuate sau chiar oprite, dar, cum prețurile au început să crească iar contractele de concesiune se vor semna cel mai probabil la începutul anului viitor, investitorii pot prinde aceste proiecte în bugetele pentru 2021 și anii următori, și autoritățile au vrut să prindă “momentul relansării pieței”.

Cât despre perimetrele offshore, demararea procedurilor va fi amânată, cel mai probabil pentru trei – patru luni, printr-o procedură separată, timp în care se vor modifica prevederi din legi (în special din legea siguranței offshore) care vor elimina din suprapunerile de atribiuții ale celor două instituții, ANRM și ACROPO, și vor crea perspective mai bune pentru companiile petroliere intersate.

Runda XI se referă la scoaterea la concesiune a 28 de perimetre, dintre care șase sunt offshore, ultimele în zona de apă mică a Mării Negre, la zece ani de când statul roman a organizat precedenta licitație.

Perimetrele scoase la licitație au perimetre cuprinse între 700 și aproape 1.100 de kilometri pătrați. Puteți găsi lista lor în Monitorul Oficial nr. 609, din 24 iulie 2019, unde  a fost publicat “Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) privind „stabilirea listei perimetrelor pentru executarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare, oferite spre concesiune prin apel public de ofertă – Runda a XI-a/2019”

Potrivit ordinului, persoanele juridice române sau străine interesate vor depune oferte până la ora 15.00 a celei de-a 120-a zile lucrătoare, care începe din ziua lucrătoare imediat următoare datei publicării anunţului privind organizarea rundei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Negocierea acordurilor petroliere începe în termen de 15 zile de la data notificării câştigătorului ofertei, dacă nu au fost formulate contestaţii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Opt intersecţii noi au fost integrate în sistemul de management al traficului din Bucureşti
Opt intersecţii noi au fost integrate în sistemul de management al traficului din Bucureşti
Primăria Capitalei a integrat opt noi intersecţii în sistemul de management al traficului, a anunţat primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan....
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9% în martie – date INS
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9% în martie – date INS
Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 7,9% în luna martie 2024, ...
Euro 2024 nu va aduce un boom economic pentru Germania – experţi
Euro 2024 nu va aduce un boom economic pentru Germania – experţi
Experţii estimează că găzduirea Campionatului European de Fotbal 2024 de către Germania nu va avea un efect direct asupra ...
75% dintre companiile globale nu profită de forţa de muncă mobilă – studiu EY
75% dintre companiile globale nu profită de forţa de muncă mobilă – studiu EY
Trei sferturi (75%) dintre companii nu reuşesc să profite de o forţă de muncă cu adevărat mobilă şi agilă, deşi ...