Ericsson: Acoperirea 5G va ajunge la 65% din populaţia lumii în 2025. VR-ul va duce la o triplare a consumului lunar de date mobile

Chiar dacă în România şi de altfel, în majoritatea ţărilor europene, reţeaua 5G nu a fost încă lansată, în alte părţi ale globului, mai ales în Asia, există deja milioane de persoane care au încheiat un abonament care include servicii pentru noua reţea de mare viteză.
Lidia Neagu - Dum, 08 dec. 2019, 17:26
Ericsson: Acoperirea 5G va ajunge la 65% din populaţia lumii în 2025. VR-ul va duce la o triplare a consumului lunar de date mobile

În Coreea de Sud a avut loc o mare absorbție de abonamente 5G, cu aproximativ 3 milioane de abonați înregistrați în doar câteva luni, potrivit celui mai recent raport Ericsson. La nivel global, compania estimeză că abonamentele 5G vor ajunge sfârșitul anului 2019 la 13 milioane, iar până în 2025 numărul acestora va fi de 2,6 miliarde sau 65% din populaţia lumii.

În perspectivă, ceea ce s-a întâmplat în 2019 nu determină succesul 5G, ci indică ce urmează.

„Când ne uităm la dezvoltarea acestei industrii în ultimii ani, este cu adevărat uimitor să vedem progresul. Specificațiile 5G au fost accelerate în 3GPP, ceea ce a făcut ca furnizorii de dispozitive și infrastructură să lanseze servicii şi produse 5G mai devreme decât era de așteptat. Este încurajator să vedem că 5G are acum un sprijin larg din partea tuturor producătorilor de dispozitive și un ecosistem foarte puternic”, se arată în raportul Ericsson.

Compania estimează că media lunară a traficului de date pe smartphone va crește de la nivelul actual de 7,2 GB la 24 GB până la sfârșitul anului 2025, parțial determinată de un nou comportament al consumatorului, cum ar fi fluxul de realitate virtuală (VR). Cu 7,2 GB pe lună, se pot transmite 21 de minute de video HD (1280 x 720) zilnic, în timp ce 24 GB ar permite streamingul de 30 de minute de video HD cu șase minute suplimentare de VR în fiecare zi.

Dragoş Mircea Rebegea, şef vânzări pentru România & Moldova la Ericsson, spunea în luna octombrie că implementarea serviciilor de digitalizare ar aduce în economia României, în perioada 2020 – 2026, o valoare adăugată de 9 miliarde de euro, din care 3-4 miliarde de euro numai datorită reţelelor 5G.

„În prezent, aproximativ jumătate dintre operatori taxează suplimentar (premium) pentru serviciile 5G faţă de 4G. De asemenea, aproape două treimi dintre operatori poziţionează 5G ca serviciu exclusivist, high-end. Politica de reglementare excesivă nu va putea asigura întregul potenţial al tehnologiei 5G. Este foarte important ce îşi doresc factorii decidenţi faţă de noua tehnologie. Se pare că în lume există două scenarii principale. Primul scenariu este cel în care reglementatorul sau factorul politic îşi doreşte maximizarea beneficiilor upfront, adică a preţului plătit de către operator pentru licenţele 5G şi care inerent va duce la investiţii mai mici şi evident acoperire mai limitată. În acest scenariu, părerea noastră este că 5G nu va fi altceva decât un 4G ceva mai rapid şi poate mai eficient, dar care nu va aduce nimic spectaculos în zona telecom sau a altor industrii conexe. În opoziţie cu acest scenariu, vorbim despre strategia de acoperire expansivă în care principalul obiectiv al guvernelor este asigurarea acoperirii, a calităţii reţelelor şi implementarea într-un timp cât mai scurt”, a explicat Dragoş Mircea Rebegea.

Astăzi majoritatea investițiilor, traficul și abonamentele sunt în rețele 2G, 3G sau 4G. Modernizarea rețelelor existente, îmbunătățirea performanței rețelei și creșterea experienței utilizatorilor continuă să fie în centrul activității de zi cu zi a fiecărui furnizor de servicii.

Adopţia 5G va fi mai rapidă faţă de 4G

Până în 2025, Ericsson estimează ca 5G să aibă 2,6 miliarde de abonamente care acoperă până la 65% din populația lumii și să genereze 45% din totalul traficului de date mobile din lume.

Trecerea la abonamente 5G va fi semnificativ mai rapidă decât cea a LTE (4G). Cea mai rapidă absorbție este așteptată în America de Nord, cu 74% din abonamentele mobile din regiune prognozate a fi 5G până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, Ericsson estimează că Asia de Nord-Est va urma la 56%, Europa urmând să acopere 55% din subscripţii.

Alte prognoze includ: numărul total de conexiuni IoT celulare va ajunge cinci miliarde până la sfârșitul anului 2025, de la 1,3 miliarde până la sfârșitul lui 2019 – o rată anuală de creștere de 25%. 

Licitaţia pentru 5G din România a fost amânată pentru anul viitor. Procedura de licitaţie pentru acordarea spectrului disponibil în benzile desemnate pentru implementarea 5G ar fi trebuit să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului. Calendarul aferent organizării licitaţiei pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziţie se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz.

Ericsson are acum peste 75 de acorduri comerciale 5G sau contracte cu furnizori de servicii de comunicații unice, dintre care 23 sunt rețele live.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Marea Britanie – Victorie importantă a Laburiştilor, rezultate slabe pentru Conservatori
Alegeri Marea Britanie – Victorie importantă a Laburiştilor, rezultate slabe pentru Conservatori
Partidul Laburist britanic, de opoziţie, a câştigat vineri un mandat parlamentar în nordul Angliei, provocând o pierdere grea conservatorilor de la guvernare la începutul a ceea ce pare a fi o......
Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”, reducerea dimensiunii (greutăţii) produselor
Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”, reducerea dimensiunii ...
Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente ...
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere ...
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze ...