Am putea avea prima cale ferată din România modernizată de turci pe tronsonul Apaţa – Caţa. Miza: 600 de milioane de euro

După prima autostradă făcută de turci, România ar putea avea şi prima cale ferată modernizată de turci. Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri, 22 mai, contestaţia grecilor de la Aktor la licitaţia pentru modernizarea a 28 de kilometri de cale ferată între localitățile Apața și Cața din județul Brașov. De asemenea, a fost retrasă şi o contestaţie a spaniolilor de la FCC. Astfel, turcii desemnaţi iniţial câştigători sunt cu un pas mai aproape să semneze contractul gigant, estimat la peste 600 de milioane de euro. 
Anemona Andone - joi, 23 mai 2019, 19:22
Am putea avea prima cale ferată din România modernizată de turci pe tronsonul Apaţa - Caţa. Miza: 600 de milioane de euro

Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri o contestaţie la licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa – Caţa, parte a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara.

„Respinge plângerea, ca nefondată. Ia act de renunţarea petentei la judecata cererii de suspendare a procedurii de atribuire. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 22.05.2019”, se arată în decizia instanţei. Sentinţa a fost dată însă cu o opinie separată.

Plângerea de la Curtea de Apel Bucureşti a fost formulată de grecii de la Aktor, care susţin că au avut cea mai bună ofertă financiară şi au fost descalificaţi pe nedrept. În dosar mai apar şi spaniolii de la FCC Construccion şi italienii de la Impresa Pizzarotti, care au fost de asemenea descalificaţi. 

Demersul de la Curtea de Apel Bucureşti a fost formulat după ce şi CNSC a respins pe 26 martie contestaţiile la această licitaţie. Printre altele, constructorii au contestat la CNSC raportul procedurii din 23 ianuarie 2019, prin care CFR Infrastructură a desemnat câştigătoare oferta asocierii Alsim Alarko – Makyol.

S-a terminat lupta cu grecii, dar continuă lupta cu spaniolii

În ciuda deciziei din 22 mai a Curţii de Apel Bucureşti, CFR Infrastructură nu poate semna deocamdată contractul cu turcii. Şi asta pentru că, între timp, una din firmele descalificate, respectiv FCC Construccion, a fost reprimită în cursă în urma unei alte decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, spaniolii au depus iar contestaţii la CNSC, una înregistrată pe 2 mai şi alta pe 15 mai. 

UPDATE – 24 mai

Conform datelor de pe site-ul CNSC (foto jos), spaniolii de la FCC Construccion au renunţat între timp la contestaţia înregistrată pe 15 mai. 

Cele două companii din Turcia au participat şi la alte licitaţii pentru mari proiecte de infrastructură din România. Mai mult, Alsim Alarko a câştigat şi semnat contractul pentru lotul 2 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud. Celălalt constructor turc, Makyol, s-a asociat cu chinezii de la CCCC pentru realizarea primului PPP din România, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.

În aprilie 2018, CFR Infrastructură a anunţat că a primit şase oferte pentru modernizarea celor 28 de km de cale ferată între localităţile braşovene Caţa şi Apaţa, contract estimat la 2,87 miliarde de lei (603 milioane de euro):

– Asocierea Rail Works (Aktor – Alstom – Arcada)
– Asocierea Pizzarotti Spa, Pizzarotti SA, IC IÇTAȘ INȘAAT SANAYI VE TICARET A.Ș.
– Asocierea FCC Construccion S.A., Astaldi S.p.A., Activ Group Management SRL.
– Asocierea SAIPEM S.P.A. , Dogus Insaat ve Ticaret AS
– Asocierea STRABAG AG- STRABAG SRL
– Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ș. – Makyol Inșaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ș.

Subsecţiunea Apaţa – Caţa, parte a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara, este situată pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța, iar modernizarea acestei subsecţiuni contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Sursa de finanţare este asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 81,74%, iar cofinanțarea în proporţie de 18,26% de la Bugetul de Stat.

Rămâne de văzut cum se va încheia epopeea pentru acest mega-contract, pe care CFR SA l-a lansat la licitaţie încă din septembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...