Home / Stiri financiare / Presedintele Germaniei: Reforma UE trebuie sa ia in considerare tarile membre mai mici

Presedintele Germaniei: Reforma UE trebuie sa ia in considerare tarile membre mai mici

Presedintele Germaniei: Reforma UE trebuie sa ia in considerare tarile membre mai mici

Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a facut apel marti la cancelarul german, Angela Merkel, si la seful statului francez, Emmanuel Macron, sa ia în considerare cerintele tarilor membre mai mici ale Uniunii Europene în propunerile pentru reformele ambitioase ale blocului comunitar, relateaza agentia Xinhua.

Exprimandu-se in ziarul NRC Handelsblad cu putin timp inainte de o vizita in Olanda, Steinmeier a avertizat ca Berlinul si Parisul pot avea succes in aplicarea efectiva a reformelor numai daca ele construiesc o coalitie politica mai larga in cadrul UE. ''Fara Franta si Germania se poate realiza putin in Uniunea Europeana, dar este tot atat de important faptul ca aceste doua tari, fie Germania, fie Franta, s-ar putea sa nu realizeze nimic pentru Europa fara alte state membre'', a afirmat Steinmeier.

Comentariile presedintelui german survin ca reactie la criticile din partea Olandei si a altor state mai mici la adresa agendei privind reforma zonei euro sustinuta de catre Macron.

Potrivit lui Steinmeier, propunerile lui Macron merita sa fie luate in considerare in mod serios, dar ca ridica si multe semne de intrebare. El a subliniat ca Germania va trebui sa faca de asemenea compromisuri in sustinerea unor sugestii, inclusiv crearea unui buget separat al zonei euro si un minister de finante comun pentru uniunea monetara.

Steinmeier va sta doua zile in Olanda, unde se va intalni cu premierul Mark Rutte si cu regele Willem-Alexander. Pe agenda discutiilor bilaterale se vor afla de asemenea chestiunile referitoare la viitorul UE dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar. Rutte a avertizat in mod repetat Berlinul si Parisul in legatura cu luarea pe cont propriu a unor masuri de reforma si a respins totodata apelurile ca Olanda sa contribuie mai mult la bugetul UE pentru a ajuta la umplerea golului creat de Brexit.

Raspunzand unor intrebari referitoare la subiectul privind ascensiunea partidelor populiste si eurosceptice in multe tari, Steinmeier a afirmat ca Germania nu este scutita de o astfel de evolutie, in conditiile in care segmente ale populatiei se simt ''neglijate si insuficient reprezentate''. Prin urmare, presedintele german a facut apel la decidentii politici sa nu se concentreze prea mult ''pe zonele metropolitane si pe regiunile prospere'', ci sa fie prezenti si ''in locuri mai sarace din punct de vedere economic''.

Steinmeier a avertizat in continuare in legatura cu adancirea rupturii dintre Uniunea Europeana si Rusia. ''Sunt convins ca nu suntem bine sfatuiti sa ne bazam doar pe izolare in raspunsul la comportamentul Rusiei'', a declarat el.

Detalii, pe Economica

miercuri, 16 mai 2018, 96 afisari

Curs BNR vineri, 18 ianuarie 2019

1 EUR4.6975 RON
1 USD 4.1192 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Octombrie Noiembrie Decembrie
Euro 4,6651 4,6610 4,6530
USD 4,0609 4,1028 4,0868

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 4.7300 RON
la Credit Agricole Bank Romania
1 USD = 4.1300 RON
la Credit Agricole Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.02
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile