Home / Stiri financiare / Se vor impozita tranzactiile cu criptomonede efectuate inainte de 2019? Se asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Se vor impozita tranzactiile cu criptomonede efectuate inainte de 2019? Se asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Se vor impozita tranzactiile cu criptomonede efectuate inainte de 2019? Se asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Curtea de Apel Pitesti a solicitat Înaltei Curti de Casatie si Justitie sa decida daca veniturile obtinute din tranzactiile cu criptomonede înainte de 2019 trebuie impozitate prin asimilarea lor la "venituri din alte surse". În functie de decizia ÎCCJ, românii care au tranzactionat monede virtuale înainte de acest an ar putea plati impozit pe ele, în cazul unor controale.

O contestatie depusa in 2019 de un cetatean din Ramnicu Valcea impotriva unei decizii de impunere emise de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea ar putea avea urmari in ceea ce priveste impozitarea criptomonedelor. Aceasta intrucat, dupa ce valceanul care tranzactiona criptomonede a castigat in prima instanta impotriva ANAF, in iulie 2020, institutia statului a facut recurs, iar Curtea de Apel Pitesti care judeca aceasta cauza a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a clarifica situatia.

„Curtea sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie cu dezlegarea problemei de drept in baza art. 519 C.pr.civ”, se arata in decizia Curtii de Apel Pitesti, potrivit portalului de judecata consultat de ECONOMICA.NET.

Practic, Inalta Curte urmeaza sa decida daca veniturile obtinute din tranzactiile cu criptomonede inainte de 2019 trebuie impozitate prin asimilarea lor „la veniturile din alte surse", contribuabilului revenindu-i sarcina de a declara aceste venituri. Referirea la 2019 se face in contextul in care, anterior acestui an, nu au existat in legislatie prevederi exprese legate de impozitarea monedelor virtuale. Prima mentiune apare in Codul Fiscal din 2019, Legea 30/2019 introducand in premiera regimul fiscal specific pentru tranzactiile cu monede virtuale.

Implicatiile deciziei ICCJ

„In cazul in care ICCJ va decide ca veniturile din tranzactiile cu criptomonede dinainte de 2019 trebuie sa fie asimilate „veniturilor din alte surse” (potrivit Codului Fiscal n.red) si nu s-a implinit termenul de prescriptie, atunci organul fiscal va putea face controale si va putea emite decizii de impunere (inclusiv pentru perioada dinaintea lui 2019 n.red.), calculand inclusiv majorari si penalitati de intarziere”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Eduard Maricut, avocatul contribuabilului.

Detalii, pe Economica

marti, 16 februarie 2021, 335 afisari

Curs BNR vineri, 19 aprilie 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6687 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7539 RON
la OTP Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile