Home / Stiri financiare / Surpriza in facturile de energie electrica emise de E.On in Moldova. Costul de furnizare a crescut cu 60% in doar trei luni

Surpriza in facturile de energie electrica emise de E.On in Moldova. Costul de furnizare a crescut cu 60% in doar trei luni

Surpriza in facturile de energie electrica emise de E.On in Moldova. Costul de furnizare a crescut cu 60% in doar trei luni

Facturile de energie electrica emise de E.On în calitate de furnizor de ultima instanta, consumatorilor din Moldova în trimestrul doi al acestui an contin un cost al furnizarii cu 64% mai mare decât în intervalul precedent. Acest cost este cel mai mare raportat la toti ceilalti furnizori.

E.On este, alaturi de Enel, Electrica si CEZ, unul dintre cei patru furnizori de ultima instanta de energie electrica (FUI) pentru cei circa 7,2 milioane de consumatori casnici de energie electrica ce au ales sa nu treaca pe piata concurentiala, adicamarea majoritate (inca) a consumatorilor casnici.

Facturile emise de FUI pentru acesti clienti contin componenta de enegie (cost avizat de ANRE), componentele de retea (transport, distributie, furnizare), cu costuri reglementate de ANRE, acciza, contributia de cogenerare, certificatele verzi si TVA.

O privire aruncata asupta ultimului raport al ANRE pentru piata reglementata, cel aferent trimestrului doi al anului 2018, arata o situatie cel putin ciudada in ceea ce priveste o componenta a facturii, costul de furnizare, pentru E.On. Costul mediu unitar pentri serviciul de furnizare, recunoscut de ANRE si trecut apoi in facturi, este de 86 de lei MWh, aproape dublu fata de media acestui tarif pentru toti FUI si de 2,2 ori mai mare decat cea mai mica valoare, cea pe care o are Electrica (37,9 lei). Comparatia o puteti vedea in imaginea de mai jos, extrasa din raportul ANRE.

Am solicitat joi explicatii de la E.On Romania legate de aceasta situatie. Vom publica precizarea companiei imediat ce ne va fi trimisa.

Situatia este trecuta si in concluziile raportului ANRE. "In cazul E.ON, costul mediu de furnizare (86,52 lei/MWh) a inregistrat o crestere semnificativa fata de trimestrul anterior (52,67 lei/MWh) si ȋn comparatie cu ceilalti FUI", scrie ANRE in raport.

Aceasta componenta nu este deloc marginala, dat fiind ca E.On a facturat clientilor, in trimestrul doi, aproape 29 de milioane de lei, adica circa 17% din factura totala, fara contributii si taxe.Si in primul trimestru al acestui an, costul de furnizare al E.On era sensibil mai mare decat al celorlalti, si tot de peste doua ori mai mare decat al FUI cu cel mai mic astfel de vcost in factura, care, pentru acea perioada era Enel Muntenia, cu 21,97 lei.

Detalii, pe Economica

luni, 22 octombrie 2018, 386 afisari

Curs BNR joi, 28 martie 2024

1 EUR4.9730 RON
1 USD 4.6085 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Decembrie Ianuarie Februarie
Euro 4,9704 4,9748 4,9748
USD 4,5580 4,5640 4,6097

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6600 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile