Home / Stiri financiare / 5 mituri despre problema creditelor in franci elvetieni

5 mituri despre problema creditelor in franci elvetieni

5 mituri despre problema creditelor in franci elvetieni

Recenta apreciere a francului elvetian, care a bagat spaima-n debitorul român cu rate în asa-zisa "valuta exotica", a adus la suprafata si o serie de mituri, îndemnuri si judecati revansarde ori patimase. Sa luam cinci dintre ele, sa vedem daca stau în picioare.

/p>

BNR nu putea sa interzica creditele in franci, a luat masuri, a crescut RMO la 40%.

BNR nu putea sa interzica creditul in franci, euro, yeni, rupii sau yuani. Nici nu trebuia sa o faca explicit, dar avea parghii sa o faca de facto. Sa vedem de ce argumentul BNR - institutia care nu a recunoscut vreodata ca a gresit - nu sta in picioare si e doar “fum si oglinzi”.

Ati observat ca in ultima vreme bancile nu mai dau credite in euro? De ce? Sunt interzise? Nicidecum. Doar ca normele prudentiale fac calificarea debitorului la astfel de imprumuturi foarte dificila, aproape imposibila in cazul creditelor de consum, de pilda - de altfel, bancile nici nu prea mai au in oferta astfel de credite. Si vorbim despre euro, moneda in cazul careia BNR are parghii de interventie pe curs - nu despre “exotice”.

Acelasi lucru putea sa il faca in oricare din anii de boom, dar s-a abtinut. In 2007 a relaxat suplimentar normele de creditare si a vazut pericolul abia in august 2008, cam tarzior, cand a introdus obligativitatea ca bancile sa faca teste de stres pe fiecare debitor in parte in functie de valuta creditului, cu procente diferite in functie de valuta. Nu s-a modificat nimic in legislatia europeana intre ianuarie 2007 si august 2008 si nici n-avea ce, pentru ca tarile din afara zonei euro au independenta in luarea deciziilor macro-prudentiale.

 


Detalii, pe Economica

marti, 27 ianuarie 2015, 291 afisari

Curs BNR joi, 25 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6386 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7016 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile