Home / Stiri financiare / Ce se ascunde in spatele deciziei de reducere a rezervelor in valuta si a cresterii excesului de lichiditate

Ce se ascunde in spatele deciziei de reducere a rezervelor in valuta si a cresterii excesului de lichiditate

Ce se ascunde in spatele deciziei de reducere a rezervelor in valuta si a cresterii excesului de lichiditate

O masa critica de circa 13 miliarde de lei – 10 miliarde lei, excedentul de lichiditate de pe piata interbancara si 3 miliarde lei, cei 2% eliberati de BNR prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de la 10% la 8% pentru creditele în valuta - va tine în frâu cresterea ROBOR (care a avansat cu un punct de baza într-o singura saptamâna) si a dobânzilor la titlurile de stat. Anuntul BNR referitor la scaderea  RMO nu înseamna decât împrumut ieftin pentru un stat cu deficite mari si o apreciere a monedei nationale pe termen scurt.

rt.

BNR a eliberat in piata inca 500-600 de milioane de euro prin reducerea rezervei minime obligatorii la creditele in valuta. Pe langa cei 10 miliarde de lei pe care bancile comerciale ii plaseaza zilnic la BNR, preferand dobanda acordata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,25%, cei aproximativ 3 miliarde de lei eliberati prin ultima decizie de politica monetara a BNR au doua sanse: fie sa ramana in moneda unica europeana si sa serveasca inchiderii putinelor linii de credit extern ramase deschise la bancile din Romania, fie sa fie folositi pentru ieftinirea leilor - o teorie mai veche a economistilor financiar bancari - prin care statul se va imprumuta in continuare ieftin din Romania iar dobanda la creditele in lei va putea fi tinuta mult mai usor sub control.

'Ne indreptam spre normalitate. Normalitate inseamna in jur de 2%. Suntem tara membra a Uniunii Europene, iar Banca Centrala a Romaniei este membra in sistemul european al bancilor centrale. Este normal sa mergem intr-acolo....Si pentru o mai buna intelegere pentru ca am vazut cate confuzii sunt legate de aceste masuri fac urmatoarele precizari: noi nu dam bani bancilor si nu le finantam', a spus Mugur Isarescu.


Detalii, pe Economica

marti, 09 mai 2017, 379 afisari

Curs BNR marti, 30 aprilie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.6361 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0590 RON
la BCR - Banca Comerciala Romana
1 USD = 4.7401 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile