Home / Stiri financiare / De ce americanii de la Delphi n-au gasit forta de munca in Moldova Noua. Povestea nespusa a orasului in care au inchis prima fabrica din Romania

De ce americanii de la Delphi n-au gasit forta de munca in Moldova Noua. Povestea nespusa a orasului in care au inchis prima fabrica din Romania

De ce americanii de la Delphi n-au gasit forta de munca in Moldova Noua. Povestea nespusa a orasului in care au inchis prima fabrica din Romania

Americanii de la Delphi Packard au anuntat recent ca vor închide fabrica pe care o au în orasul banatean Moldova Noua, fiindca n-au gasit suficienta forta de munca în regiune. Motivul invocat de Delphi ascunde de fapt o realitate crunta: micul oras de la granita cu Serbia, la fel ca multe altele din România, se depopuleaza pentru ca tot mai multi români aleg sa munceasca în strainatate decât în tara lor pe bani putini. Piata muncii din micul oras banatean arata dezolant si graviteaza în jurul producatorului de cablaje: un singur loc de munca vacant, someri multi, cu scoala putina si majoritatea calificati sa lucreze în industria auto. Cu toate acestea, decât sa munceasca pe salarii mici, unii dintre locuitorii orasului prefera sa nu lucreze deloc.

Subsidiara din Romania a companiei americane Delphi Packard a anuntat recent ca va inchide fabrica din orasul Moldova Noua, invocand lipsa fortei de munca din regiune. 

Moldova Noua e un mic oras banatean, aflat la granita cu Serbia. Orasul mai are cel mult 11.000 de locuitori, in ultimii ani depopulandu-se tot mai mult, ca urmare a cresterii numarului celor care au plecat definitiv sau sezonier la munca in strainatate. Peste 1.000 de oameni din oras muncesc "afara", iar unii dintre ei prefera sa plece la cules de capsuni in Spania, de exemplu, decat sa munceasca in orasul natal pe 400 de euro net pe luna. Pentru altii insa, acest salariu ar fi mana cereasca. Pe 400 de euro in mana s-ar intoarce in orasul natal unii dintre cei care traiesc si muncesc acum in capitala Banatului, pe salarii de 600 de euro net lunar. E greu de spus precis cati oameni din Moldova Noua nu vor sa munceasca, dar e foarte probabil, dupa spusele surselor Economica apropiate situatiei, ca oamenii din micul oras banatean sa refuze sa mai munceasca in tara lor pe bani putini.

Dintre cei care au ramas in Moldova Noua, aproximativ 800 de oameni lucreaza la stat, iar in jur de 700 - mai muncesc inca la fabrica americanilor de la Delphi. Orasul banatean mai are doi mari angajatori privati, pe langa Delphi, un jucator pe piata materialelor de constructii si a service-urilor autor (firma Auto Alex) si magazinele firmei Imperial CM. Acesti doi angajatori din Moldova Noua au impreuna sub 300 de angajati, potrivit datelor ONRC din 2016, cele mai recente pe care le are institutia. Cei mai multi locuitori ai orasului Moldova Noua sunt absolventi de liceu si de gimnaziu. In schimb, majoritatea somerilor inregistrati la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca n-au reusit sa absolve gimnaziul. Aceasta ar fi pe scurt povestea primului oras romanesc din care producatorul american de cablaje Delphi a decis sa-si inchida fabrica. 

Ce inseamna Delphi Packard pentru Moldova Noua

Delphi Packard e cel mai mare angajator privat din orasul Moldova Noua, la mare distanta de urmatoarele firme din top, potrivit celor mai recente informatii, din 2016, de la Registrul Comertului, pe care institutia le-a comunicat Economica. Primarul Adrian Torma a confirmat pentru Economica.net ca topul celor mai mari angajatori din oras e neschimbat. Dupa Delphi Packard, cei mai mari angajatori privati sunt si azi firma Auto Alex, jucator pe piata materialelor de constructii si a service-urilor auto, si magazinele firmei Imperial CM. 

Oficialii companiei Delphi Packard au refuzat sa raspunda intrebarilor Economica, referitoare la motivele care au stat la baza deciziei radicale de a inchide fabrica din orasul banatean. Mai mult, acestia au refuzat sa faca orice comentariu referitor la aceasta decizie.


Detalii, pe Economica

vineri, 09 februarie 2018, 207 afisari

Curs BNR vineri, 26 aprilie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.6373 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile