Home / Stiri financiare / Devine legal si in Romania sa vinzi electricitate care nu exista. Veste buna mai ales pentru 'regenerabili'

Devine legal si in Romania sa vinzi electricitate care nu exista. Veste buna mai ales pentru 'regenerabili'

Devine legal si in Romania sa vinzi electricitate care nu exista. Veste buna mai ales pentru 'regenerabili'

Un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aflat înca în stadiul de proiect, modifica legislatia secundara existenta si permite acordarea unei licente provizorii pentru capacitati de productie care nu exista, dar care vor exista. În acest fel, se încurajeaza investitiile în noi capacitati de generare de electricitate

Proiectul aflat in dezbatere publica, arata ca persoanele fizice sau juridice care intentioneaza sa construiasca o centrala electrica sau una de cogenerare pot primi o licenta inainte ca respectiva capacitate de productie de energie sa fie construita. Licenta este provizorie pana la momentul in care centrala va produce fizic energie, dar, pe baza ei, investitorul poate vinde in avans energia electrica, pe o perioada lunga unui cumparator, iar acest contract ii permite finantarea mai facila a investitiei. Tranzactiile cu aceasta energie electrica cu livrare in viitor se vor face insa tot pe bursa de energie OPCOM.

Publicarea ordinului era previzibila, in conditiile in care oficialii ANRE au vorbit despre acest lucru inca de luna trecuta.

„Cel mai important lucru pe care il cer investitorii, pentru ca interes in a investi in acest domeniu exista si in cazul Romaniei, este posibilitatea de a incheia contracte pe termen lung, pentru ca orice investitie in acest domeniu se finanteaza in baza unor contracte. Cel care finanteaza trebuie sa aiba certitudinea ca investitorul poate sa isi vanda energia, sa vada cifrele, sa faca o proiectie, sa vada daca investitia se recupereaza intr-o perioada de timp relativ scurta”, declara atunci recent vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

„Incepand cu anul 2012, nu se mai pot incheia in Romania acele PPA-uri (power purchase agreement-n.red.), care inseamna un acord de valorificare a energiei. Noi lucram la acest aspect si incercam sa cream o platforma, pe OPCOM, asa cum spune legea-toate tranzactiile se incheie centralizat, pe OPCOM-pentru aceste contracte. Exista cerere in piata”, a mai explicat Bege.

Modificarea legislatiei in acest sens a fost dorita in special mai ales de industria regenerabilelor, care a solicitat in repetate randuri modificarea legislatiei, astfel incat sa devina posibile si la noi acele PPA prin care sa se poate finanta noi capacitati de generare.

Detalii, pe Economica

vineri, 19 iulie 2019, 507 afisari

Curs BNR joi, 25 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6386 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 07.30
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile