Home / Stiri financiare / Facturile la energia electrica a 7,2 milioane de romani au crescut cu 20% intr-un an, in medie. Scumpirile vor continua

Facturile la energia electrica a 7,2 milioane de romani au crescut cu 20% intr-un an, in medie. Scumpirile vor continua

Facturile la energia electrica a 7,2 milioane de romani au crescut cu 20% intr-un an, in medie. Scumpirile vor continua

Preturile mai mari de pe pietele de energie electrica s-au vazut în facturi mai mari ale clientilor alimentati de furnizorii de ultima instanta în regim de serviciu universal, facturi care au toate componentele de cost avizate de ANRE. Consumatorii au platit mai mult, producatorii, în marea lor majoritate de stat, au câstigat mai mult. Si, cum preturile din pietele de energie tot cresc, scumpirile vor continua.

"In trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, pretul mediu de vanzare a energiei electrice la clientii finali a crescut cu 19,57%. In aceeasi perioada, se constata scaderea consumului cu 13,84%, corelat cu cea a numarului locurilor de consum alimentate de FUI (furnizorii de ultima instanta-n.red.) cu 10,48%. Aceasta evolutie este deter"minata, in principal, de trecerea clientilor finali din zona reglementata in zona concurentiala".

Aceasta este una dintre concluziile raportului ANRE referitor la evolutia preturilor la energie electrica pe fosta piata reglementata, actualmente piata clientilor alimentati de cei patru FUI (Enel, Electrica, E.On si CEZ) in regim de serviciu universal si de ultima instanta. In ciuda liberalizarii pietei, aici se afla inca majoritatea covarsitoare a consumatorilor casnici, adica 7,25 milioane de locuri de consum.

Pretul mediu de vanzare a energiei (fara TVA, acciza, contributie pentru cogenerare si certificate verzi) catre consumatorii casnici a fost, in al doilea trimestru al acestui an, de 477 de lei/MWh. Cel mai putin platesc bucurestenii, deserviti de Enel (450 de lei), iar cel mai mult cei din Oltenia, deserviti de CEZ (499 de lei). Acest pret mediu este mai mare cu aproape 20% fata de cel din urma cu un an, in special din cauza preturilor mai mari la energie de pe toate pietele de unde a fost cumparata energia pentru clirentii finali.

 

Iar facturile vor creste in continuare, daca nu de l a 1 ianuarie, la 1 iulie anul viitor, din acelasi motiv: preturile din piata de energie tot cresc.

Iata care a fost structura de achititie in cel de-al doilea trimestru al acestui an. "Achizitia de energie pentru clientii finali s-a realizat in proportie de 61,89% pe PCC, de 23,44% pe PZU si de 13,51% pe PCSU", spune ANRE. PCC este piata contractelor bilaterale, PZU piata pentru ziua urmatoare (piata spot), iar PCSU piata centralizata pentru serviciul universal, piata dedicata furnizorilor de ultima instanta, dar nu obligatorie.

In al doilea trimestru din acest an, preturile medii la care au cumparat furnizorii energia de pe aceste piete au fost de 185 de lei/MWh pe PCC, 204 lei pe PZU si 172 de lei pe PCSU, potrivit datelor ANRE.

Detalii, pe Economica

vineri, 19 octombrie 2018, 341 afisari

Curs BNR vineri, 26 aprilie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.6373 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile