Home / Stiri financiare / Legea care dubleaza taxele pentru Petrom si Romgaz si care ar putea scumpi gazele intra maine in dezbaterea deputatilor din Comisia de Buget

Legea care dubleaza taxele pentru Petrom si Romgaz si care ar putea scumpi gazele intra maine in dezbaterea deputatilor din Comisia de Buget

Legea care dubleaza taxele pentru Petrom si Romgaz si care ar putea scumpi gazele intra maine in dezbaterea deputatilor din Comisia de Buget

Proiectul de lege care vizeaza cresterea taxarii pentru producatorii de gaze din România intra din nou în dezbatere în Comisia pentru Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, ultima comisie care trebuie sa-si dea acordul înainte ca legea sa ajunga la vot final în Plenul Camerei. Daca se va aplica în forma de acum, legea mai lasa producatorilor de gaze doar 5 lei din pretul de 90 de lei/MWh cu care vând gazele în România. La dezbateri au fost invitati ministrii Finantelor, Economiei si Energiei.

In sedinta de marti a Comisiei, primul proiect aflat pe ordinea de zi este “Proiect de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2017 pentru modificarea continutului anexei la Ordonanta Guvernului nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale”.

Proiectul intra pentru a treia oara la dezbateri in Comisie, dupa ce in precedentele doupa situatii s-a amanat votul pentru ca unii membri ai Comisiei eu cerut clarificari suplimentare. In primul caz a fost vorba despre Varjuan Vosganian, iar apoi de Toma Petcu, ambii fosti ministri si membri ALDE

La dezbaterile de maine, care sunt programate pentru ora 11.00,  au fost invitati sa participe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cel al Economiei, Nicolae Badalau, si cel al Energiei, Anton Anton.

Proiectul de lege cu noile taxe a fost amendat de Comisia de Industrii si Servicii Camerei Deptatilor, inainte sa ajunga in aceasta Comisie.

Ce se schimba

Impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea pretului la gaze nu se vor calcula in functie de preturile la care gazele sunt efectiv vandute, ci in functie de preturile de la Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, ca in cazul redeventelor, care se platesc la acest pret dupa o decizia a autoritatilor romane luata in primavara. O alta propunere vizeaza modificarea formulei de calcul a impozitului. Este eliminata deductibilitatea redeventelor la calculul impozitului suplimentar la gaze. Practic, se va plati impozit la impozit, dat fiind ca impozitul suplimentar se va aplica pretului si redeventei platite deja, dat fiind ca aceasta nu mai este deductibila.

Tot referitor la investitii, este eliminata posibilitatea "reportarii" investitiilor, existenta in cadrul actual. Aceasta permite utilizarea sumelor din perioade cu investitii mai mari, pentru a reduce cuantumul impozitului datorat in perioade cu investitii mai reduse.

Mai mult, in amendamentele aduse formulei de calcul al impozitului suplimentar, posibilitatea deducerii investitiilor nu apare decat pentru preturile din prima transa, mai mici decat 85 de lei/MWh, deci nu este exclus ca pentru preturile mai mari de 85 de lei/MWh, operatorii sa nu aiba deloc posibilitatea deducerii investitiilor, asa cum se intelege din proiectul de taxare.

Care este efectul

Impozitul suplimentar asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale a fost introdus in 2003. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unor procente de 60% si, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare obtinute din preturi de vanzare cuprinse intre 45 si 85 de lei/MWh de gaz, si, respectiv peste 85 de lei.

Potrivit noilor reglementari, urmeaza ca impozitul sa se aplice si el la pretul de referinta al gazelor de pe piata spot din Austria, nu la pretul efectiv cu care vand pe piata romaneasca Petrom si Romgaz gazele pe care le scot din Romania, asa cum se intampla acum. Coroborat cu celelalte prevederi, asta face ca nivelul efectiv de taxare sa se dubleze fata de nivelul actual, potrivit unor calcule facute, la solicitarea noastra, de Federatia Patronala de Petrol si Gaze din Romania (FPPG).

In luna noiembrie, spre exemplu, pretul mediu al gazelor pe Bursa Romana de Marfuri, cea mai lichida platforma de tranzactionare din Romania, a fost de circa 90 de lei MWh. Acum, impozitul se plateste la acest pret. Daca noul cadru de taxare va intra in vigoare, acest impozit se va plati pentru pretul spot de la CEGH, care este insa mult mai mare, in acest caz de 121 de lei/MWh, cat s-a inregistrat in noiembrie la CEGH. Asta desi nici Petrom nici Romgaz nu au obtinut acest pret pe gazul vandut.

Detalii, pe Economica

marti, 18 decembrie 2018, 398 afisari

Curs BNR vineri, 26 aprilie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.6373 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7000 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile