Home / Stiri financiare / Noua lege Bauspar s-a reintors in Parlament. Discutiile despre repornirea sistemului, care acum e pe moarte, vor fi reluate in februarie

Noua lege Bauspar s-a reintors in Parlament. Discutiile despre repornirea sistemului, care acum e pe moarte, vor fi reluate in februarie

Noua lege Bauspar s-a reintors in Parlament. Discutiile despre repornirea sistemului, care acum e pe moarte, vor fi reluate in februarie

Chiar daca, în Cehia, de exemplu, restaurarea tuturor locuintelor comuniste s-a realizat prin sistemul nemtesc de economisire-creditare, în România, un raport al Curtii de Conturi a blocat acum doi ani sistemul Bauspar. Un nou proiect de lege care sa fie si pe placul Curtii a fost promovat, dar de aproape un an se plimba printre comisiile de specialitate din Parlament. Acum a fost din nou întors catre Comisiile de Buget Finante si discutiile se vor relua în februarie, dupa vacanta parlamentara. Pâna atunci, activitatea celor doua banci pentru locuinte din România este redusa la minimum posibil.

Sistemul de economisire-creditare (Bauspar) va fi restartat abia dupa ce deputatii vor aproba proiectul de lege care vizeaza modificarea reglementarilor actuale din domeniu. Cele doua banci implicate, BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) asteapta ca noua lege sa fie adoptata in Camera Deputatilor, pentru ca sistemul Bauspar, in care sunt implicati sute de mii de romani, sa poata fi restartat.

Proiectul de lege aflat in dezbatere stabileste doua niveluri maxime ale primei de la stat: 250 si, respectiv, 200 de euro. Va primi 250 de euro cine opteaza, de la inceputul perioadei de economisire, pentru contractarea unui credit pentru renovarea sau cumpararea unei locuinte, si 200 de euro cine nu opteaza pentru asta.

La ora actuala, acest sistem este blocat. De la inceputul lui 2016 nu mai sunt incheiate contracte noi, doar se acorda credite clientilor existenti, daca acestea sunt cerute, evident. In cadrul sistemului de economisire-creditare au ramas mai putin de 500.000 de clienti, cateva zeci de mii de oameni retragandu-si banii, la termen, dupa decizia Curtii de Conturi. Ei si-au incasat partial prima de stat.

Conflictul dintre Curtea de Conturi si cele doua banci pentru locuinte de la noi a izbucnit in urma cu circa doi ani. In 2015, Curtea de Conturi a dat publicitatii un raport incheiat in urma controalelor efectuate la BCR BpL si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Sesizarea comuna a Curtii de Conturi indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei in cazul BCR BpL si de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL. Curtea de Conturi sustine, in raportul citat, ca bancile pentru locuinte au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal.

 

Detalii, pe Economica

joi, 21 decembrie 2017, 578 afisari

Curs BNR joi, 25 aprilie 2024

1 EUR4.9763 RON
1 USD 4.6386 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7016 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile