Home / Stiri financiare / Cazul clientei cu cea mai mica dobanda la credit din Romania. Visul frumos s-a terminat

Cazul clientei cu cea mai mica dobanda la credit din Romania. Visul frumos s-a terminat

Cazul clientei cu cea mai mica dobanda la credit din Romania

Magistratii de la Inalta Curte au revenit asupra unei decizii prin care fixasera o dobanda de sub 2% la creditul ipotecar luat de o femeie din Targu Mures. Astfel, contractul de credit revine la conditiile initiale, deci la costuri cu mult mai mari, iar clienta este obligata sa restituie bancii diferenta de dobanda. Din calculele noastre, dobanda creste de cel putin patru ori

ru ori

S.V, o clienta a BCR din Targu Mures, a reusit sa atraga atentia intregii prese dupa ce a obtinut o decizie definitiva care o punea in situatia de a plati cea mai mica dobanda la credit din Romania. Instanta suprema a decis, anul trecut, sa inlocuiasca dobanda interna a bancii cu indicele EURIBOR punand astfel clientul in situatia fericita de a plati o dobanda echivalenta cu EURIBOR+1,5% la creditul ipotecar de aproximativ 200.000 de euro contractat in 2007.

In conditiile in care dobanda medie la euro a fost, in ultimul an la un nivel minim istoric de sub 0,5%, clienta a platit o dobanda totala de sub 2%. BCR a refuzat initial sa puna in practica decizia insa, pana la urma, a facut-o sub presiunea executorilor judecatoresti si a unei plangeri penale. Visul frumos nu a durat insa decat cateva luni pentru ca banca, reprezentata de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, a reusit, in ultimul moment, sa intoarca situatia in favoarea ei. Utilizand o cale speciala de atac, contestatia in anulare, avocatii au convins completul de la Inalta Curte sa revina asupra deciziei initiale.

Mai continua procesul?

Ceea ce urmeaza nu este deloc placut pentru clienta mai ales ca nu se afla in situatia de a mai ataca decizia prin proceduri speciale.” Teoretic, pentru motive extrem de limitative, orice decizie irevocabila poate face obiectul unei cai extraordinare de atac. Fata de modul de solutionare/rejudecare al recursului BCR, orice cale extraordinara de atac formulata de d-na Steluta Voda nu ar fi decat o dovada a unei conduite procesuale  lipsite de buna credinta, avand in vedere ca a solicitat judecarea in lipsa a recursului.”, ne-au spus avocatii de la NNDKP.

De altfel, avocatul Gheorghe Piperea, care la randul sau reprezinta mai multe grupuri de clienti in procese cu bancile, spune ca daca ar fi in locul avocatului clientei nu ar mai ataca decizia. “ Ii felicit sincer pe colegii care au reprezentat BCR”, a mai spus Piperea. Avocatul lui SV, Alexandru Seulean, sugereaza la randul sau ca se va opri aici insa anunta ca asteapta motivarea sentintei pentru a se hotara daca face plangere catre Consiliul Superior al Magistraturii si chiar plangere penala. Seulean considera ca decizia judecatorilor este fortata avand in vedere ca principalul argument al partii adverse a fost ca “dobanda la credit nu poate fi mai mica decat cea la depozite”.

Trebuie sa returneze banii catre BCR

“Au pus pana la urma in aplicare decizia Curtii. Au platit si diferenta de dobanda intre momentul inceperii actiunii si momentul aplicarii deciziei definitive. Nu a fost insa usor. Au refuzat pana si decizia de executare silita. S-au conformat insa aproape instantaneu dupa ce am depus o plangere penala pentru abuz in serviciu.”, spunea, in noiembrie anul trecut,  Alexandru Seulean, avocatul clientei.

Banii incasati, ca si diferenta de dobanda aferenta lunilor noiembrie, decembrie si ianuarie vor trebui insa returnati. “BCR s-a conformat deciziei nr. 2015/06.04.2012 (dosar nr. 5041/1371/2010) a ICCJ prin incheierea de acte   aditionale la cele doua contracte de credit ale d-nei Voda. Restabilirea situatiei anterioare se va face pe cale conventionala, prin acordul partilor. Prin desfiintarea acestei hotarari judecatoresti, d-na Steluta Voda trebuie sa restituie bancii diferenta de dobanda neachitata.”, ne-au spus si cei de la NNDKP.

Detalii, pe Capital

joi, 07 februarie 2013, 931 afisari

Curs BNR marti, 21 mai 2024

1 EUR4.9746 RON
1 USD 4.5756 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile