Home / Stiri financiare / Ce se intampla cu banii deponentilor daca o banca da faliment in Romania

Ce se intampla cu banii deponentilor daca o banca da faliment in Romania

Ce se intampla cu banii deponentilor daca o banca da faliment in Romania

Criza din Cipru a ridicat semne de întrebare în privinta capacitatii statelor si a fondurilor de garantare de a-si îndeplini obligatiile din contractele de depozit. Cum functioneaza sistemul în România si câti bani are Fondul de Garantare la dispozitie pentru plata depozitelor bancare garantate prin lege.

Banca Centrala a Ciprului.

Bank of Cyprus, in urma ordinului bancii centrale, a suspendat operatiunile timp de o saptamana, perioada in care cei cu depozite la termen sau conturi de economii nu isi vor putea accesa banii. Doar cei cu bani in conturi curente cu carduri de debit atasate vor putea sa faca retrageri de la bancomate.

Momentan, nu exista indicii ca vor fi supuse unor confiscari depozitele de peste 100.000 de euro, pentru sumele care depasesc acest plafon, in conditiile in care se cauta un cumparator pentru Bank of Cyprus Romania, care sa isi asume si pasivele bancii. Cei de la BNR au lasat de inteles ca exista interes pentru achizitia bancii. Altfel, deponentii trebuie sa astepte despagubiri de la fondul de garantare din Cipru.

Regula europeana este aceea ca depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate. Desi in acest moment, acordul din Cipru presupune protejarea acestor depozite, un acord initial, care a picat in Parlament, avea in vedere impozitarea cu 6,75% a depozitelor sub 100.000 de euro.

Cum functioneaza sistemul de garantare

Bancile romanesti care participa la Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar cotizeaza cu o suma lunara. Fiecare deponent este asigurat in limita a 100.000 de euro per banca. Astfel, daca are mai multe depozite de pana la 100.000 de euro la mai multe banci, atunci toti banii lui sunt asigurati. Prin depozit se intelege: cont curent (inclusiv ceea ce in acceptiunea populara se numeste cont de salarii), cont de economii, depozit la termen, libret de economii.

In cazul in care o banca nu isi mai poate asuma obligatiile de plata catre deponenti, atunci revine in sarcina Fondului de Garantare (FGDB) sa plateasca deponentilor depozitele de pana la 100.000 de euro.

Pentru asta trebuie ca, initial, depozitele sa fie declarate indisponibile – banca intra, practic, in faliment. Apoi, in termen de 20 de zile lucratoare, FGDB trebuie sa puna la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, lucru care se face prin unitatile altor banci.

Banii sunt platiti in lei, indiferent de moneda depozitului, astfel ca, in scenariul in care Romania s-ar confrunta cu o problema substantiala a sistemului bancar, deprecierea aferenta a monedei nationale ar aduce deponentilor in valuta o pierdere doar din cursul de schimb.

Cate depozite sunt garantate

Potrivit ultimelor date disponibile la FGDB, in Romania, la sfarsitul anului 2012, din depozite totale de 290 de miliarde de lei, erau garantate depozite de 151 de miliarde de lei. Dintre acestea, persoanele fizice aveau depozite garantate de 115 miliarde de lei, dintre care in plafonul de garantare de 100.000 de euro erau 98,7 miliarde de lei. Pentru persoanele juridice, din depozite totale de 173,8 miliarde de lei, depozite de 36 de miliarde de lei erau garantate, dintre care 13,5 miliarde de lei erau in plafonul de 100.000 de euro.

14,7 milioane de persoane fizice si 930 de mii de firme aveau depozite care se incadrau in limita de garantare la sfarsitul anului trecut.

Cati bani are Fondul de Garantare

Potrivit oficialilor FGDB contactati de ECONOMICA.NET, Fondul are depozite de 3 miliarde de lei (680 de milioane de euro) in acest moment. Acestia sunt banii disponibili imediat in cazul in care FGDB trebuie sa faca plati.


Detalii, pe Economica

marti, 02 aprilie 2013, 2261 afisari

Curs BNR joi, 16 mai 2024

1 EUR4.9756 RON
1 USD 4.5772 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile