Home / Stiri financiare / Cine conduce companiile de stat: sunt tineri, boemi, bogati

Cine conduce companiile de stat: sunt tineri, boemi, bogati

Cine conduce companiile de stat: sunt tineri, boemi, bogati

In plina febra a numirilor managerilor privati, am aruncat o privire asupra persoanelor care administreaza companiile publice. Surprize au fost pe toate fronturile

ronturile

Usor nu a fost. Pentru ca, desi legea obliga societatile de stat „sa publice pe pagina de internet CV-urile membrilor consiliului de administratie“, din cele mai mari 30 de regii si companii de stat autohtone, mai mult de jumatate au ales sa nu afiseze aceste date. In incercarea de a afla, totusi, studiile si experienta celor care decid soarta marilor companii publice, am solicitat aceste date. Din cele 16 cereri trimise, am primit doua raspunsuri. Tot legea spune ca „membrii consiliului de administratie nu pot face parte din mai mult de 5 CA-uri“ (pentru mai multe detalii privind aceasta prevedere, vezi caseta din pag. 13). Acest detaliu a starnit ceva nemultumiri intrucat supra­aglomerarea administratorilor ar putea duce la neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Care nu sunt putine, intrand aici aprobarea directiilor de activitate si de dezvoltare, verificarea functionarii sistemului de control, implementarea politicilor contabile si numirea si revocarea directorilor si evaluarea activitatii acestora.


Cei mai tineri administratori de la stat

Adrian Cighi - 29 de ani, vicepresedinte Franklin Templeton. In 2005, a obtinut diploma de licenta in Finante (summa cum laudae) din partea American International University (Londra), iar in perioada octombrie 2005 – iunie 2006 a urmat un masterat in contabilitate si finante la London School of Economics. A lucrat perioade foarte scurte de timp la Lehman Brothers si Goldman Sachs, apoi, in 2007, s-a angajat ca analist investitii in cadrul fondului de investitii al Bancii Transilvania. Din 2010, este membru al echipei Franklin Templeton Romania.     

Potrivit ONRC, Adrian Cighi face parte din boardul CN „Aeroporturi Bucuresti“, CN Posta Romana si CN „Administratia porturilor maritime“ Constanta. In paralel, figureaza ca membru in CA-ul Romgaz, pe pagina de internet a companiei. Conform declaratiei de avere, Adrian Cighi nu este remunerat pentru participarea la sedintele consiliilor de administratie.

Oana Truta – 32 de ani, vicepresedinte Franklin Templeton. A absolvit atat studiile de licenta, cat si de masterat, in cadrul Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Babes Bolyai. Din 2004 a lucrat ca analist de investitii in cadrul societatii clujene Interdealer Capital Invest, iar in 2010 a fost recrutata de Franklin Templeton. Numele sau apare in dreptul consiliilor de administratie ale Electrica Furnizare, Transgaz, Electrica Distributie Nord si Hidroelectrica. Numele i-a devenit cunoscut in vara anului trecut, cand, in calitate de reprezentant al Fondului Proprietatea in CA-ul Hidroelectrica, s-a abtinut de la votul privind intrarea gigantului energetic in insolventa. Ulterior, tanara a fost acuzata ca ar fi acordat diverse foloase materiale unor oficiali ai Ministerului Economiei, fara a fi aduse, insa, dovezi in acest sens. Oana Truta nu a trecut in declaratia de avere remuneratia primita din partea Fondului Proprietatea, singurele active trecute fiind pachete de actiuni la diverse societati comerciale, cu o valoare totala de 18.000 de dolari.

Ioana Timofte – 32 de ani, membru in Consiliul de Administratie al Electrica Distributie Transilvania Sud. Fosta directoare marketing si de vanzari in cadrul unei companii farmaceutice iesene (2005-2009), Ioana Timofte este cunoscuta pentru distinctia de „cea mai sexy femeie din politica“, oferita de Academia Catavencu si pentru relatia de rudenie cu fostul sef al SRI Radu Timofte.

Dan Valentin Gheorghe – 29 de ani, vicepresedinte Franklin Templeton, administrator in cadrul Nuclearelectrica, SN a Sarii si SN „Aeroportul International Timisoara“. Pana de curand a facut parte si din CA-ul Complexului Energetic Craiova (radiat prin fuziunea cu termocentralele Rovinari si Turceni). Absolvent al facultatii de finante-banci (ASE), a lucrat, pana in iulie 2008, ca ofiter de credite in cadrul Credit Europe Bank, dupa care, timp de doi ani, a fost analist investitii in cadrul EFG Eurobank (Romania) si Wood&Company (Cehia). Intrebat ce criterii profesionale a trebuit sa indeplineasca pentru a participa la luarea deciziilor in sectoare atat de diferite – aeronautic, minerit, energie – Dan Gheorghe nu a dorit sa comenteze. La fel de evaziv a fost si in privinta varstei din buletin: conform ONRC, este nascut in decembrie 1983 (informatie negata in timpul conversatiei telefonice), conform CV-ului, are 26 de ani. Ulterior, la o noua incercare de a afla cati ani are exact, Dan Gheorghe a afirmat ca informatiile ONRC „ar trebui sa fie corecte“: ceea ce presupune ca a absolvit liceul la 21 de ani.  

Paul Gheorghiu – 25 de ani, administrator in cadrul Nuclearelectrica, a detinut, pana in iunie 2012, un mandat temporar in boardul Romgaz. A ajuns aici din functia de consilier al fostului ministru al economiei Lucian Bode. In prealabil, fusese consultant senior in cadrul PricewaterhouseCoopers in intervalul 2008-2011, anul in care a si absolvit masteratul in administrarea afacerilor in limba engleza, organizat de ASE. Potrivit unor surse din Nuclearelectrica, Paul Gheorghiu nu a candidat la functia de administrator al companiei in actualul proces de selectie a managementului. Si, odata numiti noii membri ai CA-ului, se va intoarce in mediul privat.

Cei mai «exotici» membri de CA

Andrei Barbu Todea - 48 de ani, membru in CA-ul Hidroelectrica si Oil Terminal (operator portuar detinut majoritar de stat), medic, actual secretar general in cadrul Ministerului Economiei. Conform CV-ului, Andrei Todea a fost, la inceputul anilor ’90, coordonatorul organizatiei „Medicins sans frontieres“ in Transilvania, apoi, pana in 1998, a ocupat diverse grade universitare in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, iar pana in 2005 a activat si ca medic primar (medicina legala). Ulterior, a fost primar de Salaj, seful casei judetene de asigurari de sanatate SJ, iar din 2010 a intrat in guvern, ca secretar de stat. Are publicate zeci de articole si tratate de medicina.

Radu Puchiu - 40 de ani, membru in CA-ul Transelectrica. Licentiat al facultatii de Design din Bucuresti, Radu Puchiu a oscilat in ultimii ani intre mediul public si cel privat. Astfel, din 2003 pana in 2009 a coordonat departamentul de IT in cadrul Cancelariei Primului Ministru, ulterior fiind numit consilier de stat. Potrivit CV-ului, are aptitudini in web design si dezvoltare de site-uri, mentenanta, raportare, design grafic si branding. De luna trecuta, a fost numit in boardul Transelectrica.

Detalii, pe Capital

joi, 11 aprilie 2013, 2622 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile