Home / Stiri financiare / Clientii caror banci trebuia sa isi faca probleme pentru dobanzile mari la depozite, in opinia lui Ghetea

Clientii caror banci trebuia sa isi faca probleme pentru dobanzile mari la depozite, in opinia lui Ghetea

Clientii caror banci trebuia sa isi faca probleme pentru dobanzile mari la depozite, in opinia lui Ghetea

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, spune ca bancile care ofereau dobanzi prea mai la depozite ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare clientilor.

Declaratia este destul de alarmanta si relativ rupta din context, atata timp cat aproape toate bancile din Romania, cu mici exceptii cum este si Bank of Cyprus, au depozitele garantate in Romania si sunt supravegheate de BNR, iar din acest punct de vedere riscurile difera ca de la cer la pamant fata de situatia din Cipru, iar o analogie este total fortata.

Vezi ce banci plateau anul trecut dobanzi prea ridicate la depozitele in euro si ce mari nume ar fi trebuit sa fie considerante riscante in opinia lui Ghetea.

"Oamenii nu trebuie sa traga concluzia ca s-a intamplat si la noi ce s-a intamplat in Cipru. Este un semnal prost pentru Bank of Cyprus dar nu pentru sistemul bancar. Ma ingrijoreaza mai mult problemele din Grecia, pentru ca legaturile Romaniei cu Cipru nu sunt atat de puternice. Ii compatimesc pe clientii Bank of Cyprus dar toata lumea a spus de mai multi ani de problemele din Grecia, Cipru si cand iti dau bancile 5% la depozitele in euro pe an trebuie sa-ti pui intrebari", spune Ghetea.

Ori, chiar in prezent o banca din Romania ofera 5% la euro. Este vorba de TBI Bank, care a deschis operatiunile saptamana trecuta.

Totusi, anul trecut pe vremea asta nume din cele mai mari ofereau dobanzi destul de ridicate pentru depozitele in euro, cele mai multe in cadrul unor promotii.

Cei care au deschis balul dobanzilor de 5% la euro au fost cei de la BRD, care au setat atunci un nivel peste cel al bancilor grecesti care nu aveau concurenta pe acest segment. Asta ar fi insemnat ca, in opinia lui Ghetea, a doua banca din sistem trebuie sa ridice semne de intrebare clientilor in privinta sigurantei depozitelor?

Apoi a fost randul celor de la Alpha Bank, care prin produsul Tax protect plateau tot 5%, randamentul real fiind insa peste cel oferit de BRD, intrucat banca platea impozitul de 16% pe dobanda si nu avea nici un comision de 0,5% la retragere, cum aveau cei de la BRD.

In acea vreme, Banca Romaneasca, detinuta de National Bank of Greece, platea o dobanda de 4,88% la euro. O dobanda dintre cele mai ridicate plateau si cei de la Piraeus Bank, prin depozitul Olimpic, de 4,75%.

Detalii, pe Capital

marti, 02 aprilie 2013, 1156 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 14.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile