Home / Stiri financiare / Codul fiscal da drumul la consum si penalizeaza investitiile

Codul fiscal da drumul la consum si penalizeaza investitiile

Codul fiscal da drumul la consum si penalizeaza investitiile

Unele dintre mo­di­ficarile din noul Cod fiscal, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, dezavantajeaza investitorii si antreprenorii. In timp ce TVA scade de la 24% la 20%, incurajand consumul, taxele pe munca si pe capital pun frana cresterii sanatoase a economiei.

atoase a economiei.

Energie

Pastrarea taxei pe constructii speciale va bloca, în continuarea, demararea sau continuarea investitiilor de care sectorul energetic are reala nevoie. Marile companii, OMV Petrom, EON, Nuclearelectrica, Rompetrol, Romgaz etc platesc anual zeci sau sute de milioane de lei în contul taxei „pe stâlp“, însemnând cel putin 7% din profitul net. Promisiunea ca taxa va fi eliminata, promisiune amânata pentru 2017, a creat si mai multa neîncredere, iar planurile de investitii au fost, din nou, puse în asteptare. Teama ca taxa nu va fi scoasa nici în 2017 este justificata, dupa atâtea razgândiri oficiale. Având în vedere ca taxa se plateste anual, pe toata durata de functionare a activelor, care poate fi de zeci de ani, efectul pentru business este enorm. În loc ca investitiile în infrastructura, echipamente sau instalatii sa produca, în timp, beneficii, ajung sa reprezinte o sursa de costuri. „Taxa pe constructii speciale diminueaza profiturile semnificativ, de altfel, în mare parte, statul îsi ia dintr-un buzunar si-si muta în altul, în loc de dividende ia taxa pe cosntructii speciale“, explica Alin Chitu, partener TZA Tax care arata ca  o alta problema pentru sector este lipsa unei decizii prvind emiterea noului cadru legislativ al redeventelor. „Nu este un element care sa încurajeze un plan coerent de investitii în mediu privat“, sustine acesta.

Bursa

Piata de capital, afectata de turbulentele externe, nu este încurajata nici în plan intern. Nu doar lipsa unei listari a unei companii în ultimii ani, ci si impozitarea pune presiune mare pe câstigurile de la bursa. „Impozitarea profiturilor ajunge si la cote de 50% în cazul investitorilor mici prin impozitarea la sursa si contributiile de sanatate“, spune Alin Chitu.

Micile afaceri

Microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) si micii antreprenori sunt cei mai afectati de cresterea ratei efective de impozitare, o data prin impunerea obligatorie a tuturor contributiilor de asigurari (la toate veniturile: dividende, activitati independente etc, din 2017, indiferent daca exista sau nu contract de munca), iar a doua oara prin schimbarea sistemului de taxare a proprietatii. Impactul negativ va fi resimtit de firmele mici si PFA cu sedii acasa pentru ca vor plati impozitele majorate în cazul în care îsi desfasoara activitatea la domiciliu sau îsi deduc cheltuielile de functionare ale firmei/PFA.



Detalii, pe Capital

marti, 22 septembrie 2015, 399 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile