Home / Stiri financiare / CRIZA DEPOZITELOR: Prima unda de soc s-a transmis deja din Cipru in Romania

CRIZA DEPOZITELOR: Prima unda de soc s-a transmis deja din Cipru in Romania

Prima unda de soc s-a transmis deja din Cipru in Romania

Depozite bancare sparte de romani care se tem sa tina prea multi bani intr-o singura banca, investitii cu viitor incert, oameni de afaceri care isi reconsidera destinatiile offshore. Criza din Cipru a inceput deja sa isi transmita efectele in Romania

Romania

Deponentii dau semne de panica si in Romania, dupa masurile din Cipru. Reactiile nu au fost de mare amploare, dar au fost suficiente pentru ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa iasa cu mesaje de lamurire a situatiei si cu asigurari ca nu exista motive de teama. „Am primit stiri ca unii au inceput sa sparga depozite. Daca au peste 100.000 de euro, treaba lor“, a declarat Isarescu.


Potrivit afirmatiilor sale, BNR a fost anuntata, joia trecuta, de banci ca in cursul diminetii s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite. Guvernatorul le-a transmis deponentilor cu sume sub 100.000 de euro ca nu au motive sa faca acest lucru. “Avem garantata aceasta suma. Avem inclusiv miscarea rapida a acestor depozite in alte banci care functioneaza, cu distribuire ulterioara la ghisee”, a spus Isarescu. Cu o zi inainte, economistul-sef al BNR recomanda populatiei sa constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichiditati de peste 4,2 milioane de euro sa le imparta in cele 42 de banci din Romania si sa investeasca diferenta in piata de capital, la bursa sau in fonduri de investitii.

CRIZA DEPOZITELOR: Iluzia sigurantei depozitelor s-a spulberat


In prezent, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) dispune de 150 milioane de lei pentru a garanta depozite totale de peste 144 miliarde de lei (depuneri mai mici de 100.000 de euro per persoana la o singura banca). Schema de garantare ar trebui sa ofere protectie pentru circa 45,7% din depozitele totale atrase de bancile romanesti. Mijloacele actuale al Fondului s-ar consuma in cazul falimentului unei singure banci de dimensiuni mai mari, dar sumele disponibile pot fi suplimentate in caz de nevoie.

Guvernatorul BNR a dat asigurari si ca cele doua banci cu capital cipriot nu prezinta risc sistemic pentru piata din Romania, dupa ce vicepresedintele Raiffeisen Bank, James Stewart, declara ca unii clienti de la banci mici, printre care unele cipriote si elene, au mutat in ultimele 10 zile depozitele la banci mai mari. Marfin Romania, al carei actionar majoritar (Popular Bank of Cyprus - Laiki) va fi lichidat, deponentii urmand sa piarda peste 80% din economii, si Bank of Cyprus, sucursala bancii elene care va fi restructurata si ai carei deponenti vor fi taxati cu 30%-40%, nu insumeaza decat 1,3% din activele sistemului bancar romanesc si au o pondere cumulata a capitalului sub 4%.



Romanilor care au depus, insa, bani la banci din Cipru  - in total 100 milioane de euro -  nimeni nu le poate triansmite mesaje de linistire. Cei care au bani la Laiki isi pot pierde aproape integral banii, iar daca vor mai recupera ceva va trebuie sa astepte cativa ani. Daca au ales Bank of Cyprus, pierderea va fi mai mica, dar vor suporta si ei restrictii la retragere.



O destinatie offshore ce va fi uitata

Desi multi oameni de afaceri romani au firme inregistrate in Cipru si, evident, conturi deschise in bancile de acolo, se feresc sa declare ca au avut si depozite importante din banii personali sau ai companiilor. “Din fericire conturile noastre nu au fost afectate, majoritatea firmelor noastre desfasurandu-si activitatea economica pe teritoriul Romaniei”, a declarat, pentru Capital, Ion Ion Tiriac, seful afacerilor familiei Tiriac, care are mai multe firme infiintate in Cipru. Tiriac spune, insa, ca precedentul confiscarii banilor deponentilor in Cipru a declansat deja o teama fata de bancile din toata Uniunea Europeana si detinatorii unor sume mari se muta deja in Elvetia.

CRIZA DEPOZITELOR: Ce e putred in sistem

Blocarea activitatii bancare cateva saptamani in Cipru si controlul impus in prezent asupra capitalurilor, care nu mai pot parasi tara decat limitat, au creat dificultati in derularea afacerilor pentru numeroase companii, in viitor fiind de asteptat ca zona sa iasa din topul preferintelor pentru destinatii offshore. Schimburile comerciale sunt, de asemenea afectate, in conditiile in care partenerii ciprioti se afla in imposibilitatea de a face plati si multe afaceri din mica insula sunt pe cale sa se inchida.

Investitiile facute din Cipru in Romania depasesc 2,5 mld. euro. Actionari inregistrati in aceasta tara au numeroase companii mari din Romania, din toate domeniile, printre care cele din grupul Tiriac, Romtelecom, Star Foods, cele detinute de Broadhurst Investment (Libra Internet Bank, Vel Pitar, Ductil SA, Sapte Spice), Interbrands, Oscar Downstream, Cefin, Kronospan, Cristim, Tymbark, Medlife sau Baneasa Developments.



Detalii, pe Capital

luni, 01 aprilie 2013, 782 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 15.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile