Home / Stiri financiare / De ce au dat chix dezvoltatorii de locuinte lacomi. Lectia data de un dezvoltator israelian

De ce au dat chix dezvoltatorii de locuinte lacomi. Lectia data de un dezvoltator israelian

De ce au dat chix dezvoltatorii de locuinte lacomi. Lectia data de un dezvoltator israelian

Dezvoltatorul israelian Tagor, sustinut de un fond de investitii britanic, are în plan începerea lucrarilor de constructie la mai multe proiecte rezidentiale din România, dupa ce a finalizat primele doua blocuri din proiectul Adroa Urban Village din apropierea Capitalei.

/p>

„Cred ca majoritatea dezvoltatorilor au facut aceeasi greseala inainte de 2008. Toti au avut notiunea ca romanii care locuiesc in apartamente mici in cladiri vechi vor vrea sa locuiasca in apartamente mai mari. Asa ca, dezvoltatorii au facut urmatorul lucru: s-au dus la banci, care dadeau usor bani atunci, si au luat 80% finantare, cu dobanzi foarte mari.Era foarte usor sa obtii autorizatiile de la primarie, asa ca au cumparat o bucata de teren, au obtinut un CUT (coeficientul de utilizare al terenului) 6 sau 7, dar nu au luat in calcul ca la o constructie cu un CUT 7, trebuie sa sapi mai multe nivele in subteran pentru a oferi un numar de parcari egal cu cel al apartamentelor. Daca vrei sa construiesti c un CUT de 7, trebuie sa sapi cinci nivele, ceea ce e foarte scump in Romania", a mai declarat intr-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Ofer Lieberson, proprietarul Tagor, care anul trecut a inceput constructia primului proiect rezidential pe piata romaneasca. 

Aceasta usurinta in a construi apartamente in Romania i-a determinat pe multi dezvoltatori sa ridice blocuri de apartamente cu suprafete cuprinse intre 100 si 250 mp, iar cand criza si-a facut aparitia, majoritatea romanilor nu-si mai permiteau sa plateasca intre 100.000 si 300.000 de euro pentru un apartament, cu atat mai putin sa plateasca 15.000 de euro pentru un loc de parcare subteran.

„Pentru ca noi am fost sutinuti de un fond mare, Patron Capital, nu am fost nevoiti sa luam imprumuturi de la banci. Unele terenuri le-am cumparat cu cash, iar acolo unde am luat imprumut pentru terenuri, nu am luat mai mult de 50%. Noi nu am calculat ca proiectele sa aiba un CUT mai mult de 2,5 – 3. Chair daca a trebuit sa tai numarul apartamentelor la jumatate, cum este cazul proiectului din Arad, a trebuit sa aduc CUT-ul de la 2,5 la 1,75 si sunt inca pe piata. Daca imi calculam proiectul pe un CUT de 5 si trebuia sa tai.. acum eram mort. Asta este exact ce s-a intamplat cu majoritatea dezvoltatorilor", mai spune Lieberson.

Care sunt planurie Tagor pentru piata rezidentiala din Romania

Acum, odata ce criza a cernut dezvoltatorii, Tagor merge mai departe cu planurile de constructie. Nu se avanta in constructia "en-gros". Dupa ce a finalizat anul acesta primele doua blocuri cu 75 de apartamente din proiectul Adora Urban Village din Bragadiru, anul viitor se va trece la constructia celei de-a doua faze, care cuprinde tot doua blocuri. In total, proiectul  va cuprinde in total 12 blocuri cu 548 de locuinte, iar investitia totala se ridica la 34,4 milioane de euro. 

Detalii, pe Economica

vineri, 02 august 2013, 565 afisari

Curs BNR joi, 02 mai 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6500 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0743 RON
la ING Bank Romania
1 USD = 4.7498 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile