Home / Stiri financiare / De ce nu se scumpeste polita RCA nici in 2013

De ce nu se scumpeste polita RCA nici in 2013

De ce nu se scumpeste polita RCA nici in 2013

Pe piata RCA, pretul face diferenta. La aceasta concluzie au ajuns anul trecut si cateva dintre societatile care blamau „preturile de dumping“. Anii de pierderi le-au convins, se pare, sa-si schimbe abordarea

abordarea

De mai bine de trei ani, in Romania se vorbeste constant despre cresterea iminenta si substantiala a preturilor pe care soferii le platesc pentru asigurarea RCA. In realitate insa, in  niciunul dintre acesti ani nu am avut de-a face cu un asemenea fenomen, iar evolutiile din 2012 par sa confirme faptul ca, in tara noastra, pretul este singurul care dicteaza. Prima medie incasata anul trecut de cei mai importanti noua asiguratori RCA membrii ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a scazut  la doar 487 de lei, de la 573 de lei in 2011. Unele societati de asigurare au operat reduceri de peste 40% ale preturilor, iar impactul asupra vanzarilor si, pana la urma, asupra gradului de profitabilitate al politelor RCA nu a intarziat sa apara. In cazul celor doua societati de asigurare fruntase in ceea ce priveste scaderea preturilor, rata daunei (raportul dintre indemnizatiile brute platite si primele brute castigate, care arata si cat de profitabila este o linie de asigurare) a scazut substantial de la peste 100% (valoare care indica pierderi, platile fiind mai mari decat vanzarile) la aproximativ 80%. De altfel, anul trecut, doar trei societati de asigurare, din cele noua importante, au vandut RCA mai scumpa, dupa cum arata datele UNSAR.


Nimeni nu  mai „strica“ piata

O parte dintre societatile de asigurare din Romania si-au construit in ultimii ani o adevarata strategie de comunicare, care se baza pe blamarea „preturilor de dumping“. De multe ori pe buna dreptate (daca aruncam o privire asupra topului reclamatiilor primite de CSA), liderii acestor societati au acuzat un anume grup de asiguratori ca „strica piata“, practicand preturi care nu permit acoperirea eventualelor daune si plata la timp a despagubirilor catre clienti. Intr-adevar, in 2011, de exemplu, doar trei societati se situau cu preturile cu mult sub media pietei, una dintre ele aproape la jumatate. In 2012 insa, lucrurile au luat o intorsatura mai putin asteptata, in conditiile in care cinci din cele noua companii mari pe zona RCA, adica majoritatea, practica preturi sub medie. In fapt, au ramas doar doua societati de asigurare care practica preturi cu mult diferite fata de piata.



Detalii, pe Capital

miercuri, 17 aprilie 2013, 411 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile