Home / Stiri financiare / Guvernul invie Canalul Dunare – Bucuresti al lui Ceausescu. Va costa 1,44 miliarde de euro si va fi realizat in 5 ani - studiu de fundamentare

Guvernul invie Canalul Dunare – Bucuresti al lui Ceausescu. Va costa 1,44 miliarde de euro si va fi realizat in 5 ani - studiu de fundamentare

Guvernul invie Canalul Dunare – Bucuresti al lui Ceausescu. Va costa 1,44 miliarde de euro si va fi realizat in 5 ani - studiu de fundamentare

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a publicat saptamâna trecuta studiul de fundamentare pentru realizarea în Parteneriat Public Privat a mega – proiectului început de Nicolae Ceausescu, prin care Bucurestiul urma sa fie legat de Dunare printr-o magistrala fluviala. Canalul va fi proiectat si construit în cinci ani si va costa în total 6,71 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), fara TVA, conform documentului oficial. Când va fi finalizat, bucurestenii vor putea merge în croaziere pâna în Delta Dunarii sau chiar pâna la Viena.

Proiectul Canalului Dunare – Bucuresti, cunoscut ca "Amenajarea raurilor Arges si Dambovita pentru navigatie", face parte din lista proiectelor prin PPP promovate de catre Guvernul Viorica Dancila.

Contractul va fi incheiat pe 25 de ani, din care primii 5 ani sunt destinati fazei de proiectare si executie, iar urmatorii 20 de ani sunt pentru operare.

Valoarea totala a investitiei este estimata la 1,44 miliarde de euro, din care 1,04 miliarde de euro pentru constructia efectiva, se arata in studiul de fundamentare al proiectului.

Potrivit studiului de fundamentare, proiectul va asigura partenerului privat venituri de peste 2,07 miliarde euro pe intreaga perioada de operare. "Au fost estimate urmatoarele categorii de venituri financiare, generate de implementarea investitiei, venituri care se colecteaza exclusiv la nivelul partenerului privat pe perioada de derulare a parteneriatului public privat", scrie in documentul citat.

Potrivit legii, partenerul public poate suporta maxim 25% din valoarea proiectului, in timp ce partenerul privat suporta minim diferenta de 75% din valoarea proiectului. "Din perspectiva partajarii costurilor, in scenariul de baza am presupus ca partenerul public va suporta 20% din valoarea costurilor cu investitia – cu exceptia costurilor de operare –, in timp ce partenerul privat va fi cel care va suporta 80% din costurile proiectului", spun realizatorii studiului de fundamentare.

De asemenea, potrivit legii, au fost avute in vedere posibilitatea ca investitorul privat sa primeasca o prima de succes de maxim 100 milioane euro, considerandu-se ca acesta va termina investitia cu un an mai devreme decat este estimat, si o plata de disponibilitate care ar atinge maxim 50 milioane euro pe an.

Autorii studiului mentioneaza cel putin sase beneficii ale Canalului Dunare - Bucuresti:

1. Prin realizarea caii navigabile, municipiul Bucuresti se va racorda la principala artera de navigatie transeuropeana care va permite legatura directa a Bucurestiului cu alte capitale si mari centre orasenesti europene, accesul direct la portul maritim Constanta, iar prin canalul Rhin – Main – Dunare accesul la reteaua europeana de cai navigabile;

2. Prin amenajarea raurilor, in hidrocentralele din nodurile hidrotehnice se va produce circa 126 GWh/an energie electrica.

3. Prin realizarea obiectivului, vor fi aparate de inundatii 11 localitati, circa 9.797 gospodarii individuale, 126 obiective socio-economice, circa 50.000 ha teren, 378 km drumuri si 5 km cale ferata.

4. Se va asigura alimentarea cu apa a localitatilor limitrofe si apa necesara pentru irigarea unor suprafete de teren agricol insumand pana la 150 mii ha, totodata se va crea posibilitatea realizarii de sisteme de desecari - drenaje pentru eliminarea excesului de apa de pe o suprafata de pana la 30.000 ha.

5. Prin realizarea de porturi turistice si puncte de acostare se va dezvolta turismul de agrement si transfrontalier.

6. De asemenea se va crea posibilitatea realizarii unor amenajari pentru piscicultura pe o suprafata de circa 1.250 ha.

Proiectul mai include realizarea a doua porturi in zona metropolitana a Capitalei, respectiv la 1 Decembrie si Glina, informatie ce apare in varianta promovata de Guvern anterior realizarii studiului de fundamentare.

Detalii, pe Economica

luni, 17 decembrie 2018, 610 afisari

Curs BNR marti, 30 aprilie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.6361 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Ianuarie Februarie Martie
Euro 4,9748 4,9748 4,9709
USD 4,5640 4,6097 4,5735

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0580 RON
la BCR - Banca Comerciala Romana
1 USD = 4.7300 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile