Home / Stiri financiare / Inventarul esecurilor Guvernului Ponta

Inventarul esecurilor Guvernului Ponta

Inventarul esecurilor Guvernului Ponta

Turnura suspecta pe care a luat-o privatizarea CFR Marfa este relevanta pentru sirul de promisiuni si decizii nerespectate de actualul guvern. Unele erau atat de optimiste, incat nu merita sa fie analizate. Altele erau fezabile, insa au ramas in stadiul de angajament

gajament

Cazul privatizarilor este, intr-adevar, cel mai evident. Dupa ce au dat lectii predecesorilor in cazul esecul vanzarii CupruMin, actualii guvernanti au tins spre un nou nivel al incompetentei, a carei masura este data de procesele chinuite de privatizare a unor companii-gigant, precum Oltchim, Posta Romana sau, acum, CFR Marfa (tinand cont de conditiile dubioase din jurul licitatiei, vanzarea pachetului majoritar catre GFR nu poate fi considerata un succes).

Acestea sunt insa doar varful aisbergului. Din felul cum au evoluat lucrurile, devine evident ca o buna parte din promisiunile facute in primele luni ale anului trecut erau, de la bun inceput, menite doar sa atraga electoratul, nu sa fie puse prea curand in practica. Merita mentionate aici promisiuni precum cresterea economica anuala de 4%, crearea unui milion de locuri de munca in urmatorii patru ani, finalizarea a 1.200 de kilometri de autostrazi in acelasi interval sau reducerea numarului de parlamentari la 312. Altele erau realizabile pe termen scurt: este cazul crizei citostaticelor, a ducerii proiectului „CEO la stat“ la bun sfarsit sau a implementarii multasteptatei legi a parteneriatului public-privat.

Saptamana trecuta, premierul a prezentat, in cadrul unei emisiuni difuzate de un post privat de televiziune, un bilant rapid al realizarilor coalitiei de guvernare. Printre cele mai mari realizari se numara reintregirea pensiilor si salariilor bugetarilor, deblocarea programelor operationale, trecerea Hidroelectrica pe profit, continuarea restituirii proprietatilor. Reusite laudabile (chiar daca multe nu se datoreaza actualului Executiv, reprezentand doar continuarea unor masuri anterioare), insa relativ nesemnificative comparativ cu planurile preelectorale.

Un milion de locuri de munca

Pana la finalul mandatului de patru ani, premierul Ponta a promis crearea a un milion de locuri de munca, astfel incat numarul angajatilor sa devina egal cu cel al pensionarilor. Primul an a trecut deja si, la prima vedere, atingerea acestui obiectiv nu pare chiar o piatra de moara: intre martie 2012 si martie 2013 (ultima luna pentru care sunt disponibile datele Institutului National de Statistica), au aparut 100.000 de locuri de munca - putin fata de media necesara, de 250.000 de noi salariati/an, insa impresionant comparativ cu evolutia somajului in restul Europei.



Detalii, pe Capital

marti, 25 iunie 2013, 475 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile