Home / Stiri financiare / Isarescu explica interventia pe cursul de schimb: Schimbam valuta Finantelor in momente optime

Isarescu explica interventia pe cursul de schimb: Schimbam valuta Finantelor in momente optime

Isarescu explica interventia pe cursul de schimb: Schimbam valuta Finantelor in momente optime

Leul s-a comportat atipic în ultima vreme. S-a apreciat, în timp ce monedele din regiune se depreciau, lucru ce i-a facut pe multi sa fie convinsi ca Banca centrala a intervenit în piata.

cursul de schimb, si printr-o dominanta pe care o avem: relatia noastra cu trezoreria statului. Ministerul de finante are un stoc de valuta important. Dansii nu vand sumele astea cand au nevoie de lei direct pe piata valutara. Si acest lucru este foarte important. Conform legilor din Romania, toate conturile Ministerului de finante sunt tinute la Banca Nationala si ne vin noua, in momentul in care BNR cumpara valuta, asta inseamna eliberare de lichiditate", a declarat Isarescu.

Acesta a explicat ca de la Finante vin la BNR sume importante de valuta, atat din fonduri europene, cat si din imprumuturi. Si cum aceste sume trebuie schimbate in lei, pentru ca guvernul sa poata face plati, BNR trebuie sa aleaga un moment propice pentru a nu influenta cursul de schimb si dobanzile din piata.

„Momentul in care facem aceasta operatiune (de vanzare a valutei, n. red.) trebuie bine ales pentru a nu perturba piata valutara si piata monetara prea mult. In momentul in care vinzi cateva miliarde de euro, trebuie sa ii inghita piata", a spus guvernatorul.

Un astfel de moment o constituie, in viziunea BNR, recenta criza de pe pietele emergente.

„Asteptam si noi o mana cereasca, o criza turceasca, care sa ne dea posibilitatea sa vindem ce am cumparat, sa ducem dobanzile in apropierea ratei de politica monetara, acolo trebuie sa stea, si sa nu influentam prea mult cursul", spune Isarescu.

Cu alte cuvinte, recentele tulburari de pe pietele emergente au fost un prilej bun pentru Banca Nationala sa vanda valuta, intr-un moment in care leul era pus sub o presiune de depreciere. Banca Centrala a Turciei a crescut dobanda cheie de la 7,75% la 12%, in contextul unor retrageri masive de capital care au dus la deprecierea lirei turcesti la minime istorice.

 


Detalii, pe Economica

miercuri, 05 februarie 2014, 383 afisari

Curs BNR vineri, 17 mai 2024

1 EUR4.9751 RON
1 USD 4.5879 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile