Home / Stiri financiare / Piata imobiliara da semne de revenire, dar doar la nivelul ofertei

Piata imobiliara da semne de revenire, dar doar la nivelul ofertei

Fata de vârful înregistrat de piata imobiliara în luna martie 2008, preturile s-au înjumatatit în Capitala. Astfel, de la un pret mediu de aproximativ 2.200 de euro/mp de suprafata utila al unui apartament, s-a ajuns în prezent la circa 1.100 euro/mp. În schimb, luna ianuarie a marcat o crestere cu 12-15% a numarului de oferte.

>Scaderile n-au fost uniforme, depinzand in primul rand de zone si in al doilea rand de marimea locuintei.

Cele mai scumpe apartamente din Bucuresti se situeaza in zona Dorobanti-Floreasca, pretul mediu fiind de aproape 1.530 de euro/mp. Astfel, un apartament de trei camere costa in medie in aceasta zona 130.000 de euro. Conform site-ului imobiliare.ro, in cursul anului trecut cea mai mare scadere s-a inregistrat in aceasta zona, pretul contractandu-se cu 20%.

Pe locul secund se gaseste zona Unirii, unde pretul mediu este de 1.500 euro/mp. Datorita suprafetei mai mari a acestor locuinte, pretul unui apartament cu doua camere este in medie de 125.000 de euro. In aceasta zona preturile au fost constante pe parcursul anului trecut.

Pe pozitiile urmatoare in topul bucurestean se afla zonele Decebal-Calarasi (1.409 euro/mp), Dacia-Eminescu (1.207 euro/mp) si Cotroceni (1.241 euro/mp). Reducerile se situeaza in aceste cartiere intre 1 si 11%.

Printre cele mai scumpe zone se mentin zonele Piata Victoriei-Romana-Universitate si Aviatiei-Baneasa unde pretul mediu este de 1.250 euro/mp. In aceste cartiere, pretul unui apartament cu trei camere variaza intre 90.000 si 98.000 de euro.

Cam aceleasi preturi se intalnesc si in zonele Tineretului-Timpuri Noi si Ferdinand, apartamentele de trei camere din aceste cartiere fiind evaluate in medie la 90.000 de euro.

La polul opus, cele mai ieftine zone din capitala sunt Berceni si Rahova la care se adauga Grivitei-Gara de Nord. Aici pretul pe metru patrat construit scade sub 1.000 de euro, iar apartamjentele de trei camere costa intre 61.000 si 66.000 de euro. Acestora li se alatura Drumul Taberei, Colentina, Pantelimon si Militari.

In concluzie, din cele 28 de cartiere ale Bucurestiului, in sase pretul pe metru patrat este sub 1.000 de euro, si anume in Drumul Taberei, Rahova, Berceni, Colentina, Pantelimon si Militari. In cele mai multe cazuri (in 19 zone) preturile sunt cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro/mp. Zonele Unirii si Decebal-Calea Calarasilor sunt singurele unde preturile depasesc 1.500 euro/mp.

In prezent, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) minima pentru un credit ipotecar in euro este de 5%, iar cea medie este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scazuta decat valoarea medie inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, scaderea fiind generata in principal de diminuarea valorii indicelui Euribor, conform datelor comunicate de brokerul de credite Kiwi Finance.

Cu toata aceasta reducere, majoritatea celor care aspira la achizitionarea unei locuinte vad finantarea prin intermediul unei banci ca fiind scumpa. Potrivit unui studiu (cu raspunsuri multiple) realizat de Kiwi Finance in a doua jumatate a anului trecut, 72% dintre romani considera inca ridicat costul creditului, in timp ce 28% cred ca actualele costuri sunt rezonabile sau chiar scazute.

Pentru alegerea unui credit, 87% dintre participantii la studiul derulat de companie cred ca valoarea dobanzii este cel mai important criteriu de selectie, in vreme ce 83% dintre intervievati pun pe locul al doilea valoarea ratei lunare, urmata de suma de rambursat la finalul perioadei de creditare (in proportie de 79%). Iar in ceea ce priveste sursele de informare, considerate cele mai demne de incredere in procesul de accesare a unui imprumut bancar, brokerii de credite detin o pondere de 85%, urmati fiind de banci, cu 80%, dar si de internet (cu 66%).

Pentru piata imobiliara, finantarile asigurate de programe gen Prima Casa, au functionat ca o bula de oxigen dupa declansarea crizei. Aceste programe au demarat in 2009, tocmai pentru a impiedica prabusirea completa a pietei.

De remarcat ca Prima Casa este unul dintre putinele programe initiate de stat care a functionat si promite ca va functiona si in viitor. Cu toate acestea nu a fost suficient sa revigoreze activitate din constructii, din mai multe motive. Principalul ar fi discrepanta dintre veniturile populatiei si pretul locuintelor noi. In al doilea rand ar mai fi reticenta bancilor in a-si asuma riscuri in acest domeniu si a unei piete imobiliare inca lipsite de maturitate.

Acest lucru este vizibil prin stocul important de locuinte, atat vechi si noi, care nu s-au vandut inca. De lichidarea acestor stocuri depinde relansarea activitatii de constructii si o dezvoltare a programului Prima Casa cu locuinte noi. Aceasta in conditiile in care nivelul de calitate al imobilelor ce se vor construi in viitor se va imbunatatii, iar veniturile vor creste.

Pentru anul 2013, Ministerul Finantelor a anuntat ca va suplimenta programul cu 200 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca bancile participante la program vor acorda credite in limita a circa 400 milioane de euro. Cumulat cu sumele raportate de la programele anterioare ce nu au fost alocate, volumul creditelor ipotecare ar putea urca in acest an la aproximativ 800 de milioane de euro. In 2012, prin programul Prima Casa, volumul de creditare s-a ridicat la peste 1 miliard de euro.


Detalii, pe Money

miercuri, 06 februarie 2013, 554 afisari

Curs BNR marti, 21 mai 2024

1 EUR4.9746 RON
1 USD 4.5756 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.6500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile