Home / Stiri financiare / Romanii cheltuiesc cu cardul 9 lei pe zi

Romanii cheltuiesc cu cardul 9 lei pe zi

Romanii cheltuiesc cu cardul 9 lei pe zi

Prin intermediul cardurilor s-au cheltuit, in 2012, 35 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc zilnic 22 de milioane de euro cu cardurile. Piata cardurilor bancare din Romania isi continua dezvoltarea intr-un ritm destul de alert, de doua cifre, in ciuda crizei. Se inregistreaza cresteri pe toate fronturile, atat in privinta numarului de carduri emise si folosite, cat si a gradului de utilizare si a valorilor tranzactionate.

Statisticile anului trecut arata o cresterea importanta a numarului de tranzactii cu cardul, ceea ce inseamna ca romanii devin tot mai confortabili in a plati fara numerar nu doar pentru cumparaturi de valori mari, ci si pentru cele mai mici. Totusi, mai putin de 40% din numerarul in circulatie si din banii din conturile bancare se realizeaza prin intermediul unui card, iar retragerile de la bancomate sunt de 4 ori mai mari decat platile la comercianti, ceea ce ne arata o imagine inca puternica a regelui cash.

Numarul platilor creste rapid

Numarul platilor cu cardul la POS-uri a crescut in 2012 cu 7 milioane, de la 31 la aproape 38 de milioane, din care 4 milioane de tranzactii au avut loc in ultimele trei luni ale anului, perioada cumparaturilor pentru Sarbatorile de iarna, cand bancile au promovat puternic platile cu cardul, in special la cardurile de credit cu rate fara dobanda.   La acestea s-au adaugat peste 4 milioane de plati la POS-urile din strainatate, in crestere cu aproape un milion fata de anul precedent. Ritmul cu care a avansat numarul platilor cu cardul la POS-uri in 2012 a fost aproape identic cu cel inregistrat si in 2011. Fireste ca cele mai multe plati, respectiv 36 de milioane, au avut loc cu cardurile de debit, avansul fiind de 7 milioane de tranzactii in plus fata de anul precedent, mai multe decat in 2011, cand s-au inregistrat numai 5 milioane de procesari in plus. In schimb, numarul tranzactiilor cu cardurile de credit a avansat in acelasi ritm al anului 2011, respectiv 1,5 milioane plati in plus, de la 6 la 7,5 milioane.

Un rol important in cresterea numarului de tranzactii l-a jucat lansarea cardurilor contactless de catre BCR, BRD si Citi Bank, cu care se pot face plati rapid, doar prin apropierea cardului de un POS contactless si fara introducerea codului PIN pentru valori de pana la 100 de lei. Aceste carduri pot fi folosite pentru plata biletelor in autobuz, tramvai sau metrou, pentru a intra la cinema, pe stadion sau pentru orice plati la comercianti sau furnizori de servicii. Folosirea mai intensa a cardurilor de debit si de credit este si rezultatul tot mai multor promotii si beneficii oferite de banci: bonusuri pentru tranzactii, optiunea de plata in rate, discounturi, diverse premii.

Insa platile cu cardul la POS-uri sau pe Internet continua sa ramana mult mai putine decat retragerile de numerar de la ATM-uri, al caror numar continua sa creasca, desi intr-un ritm mai redus: acestea au avansat cu 2 milioane in 2012, de la 55 la 57 milioane de tranzactii, dupa ce in 2011 cresterea a fost de 3 milioane de operatiuni de retragere de numerar. 11 milioane de carduri active in Romania

Nu doar numarul, ci si valoarea platilor cu cardul s-a majorat intr-un ritm mai accelerat decat cel al utilizarii la ATM-uri. Astfel, in 2012 a avut loc un avans de 20%, echivalentul unui miliard de lei, al platilor cu cardurile de debit, un ritm asemanator fiind inregistrat si la cardurile de credit, echivalentul a 230 de milioane de lei. In acelasi timp, retragerile de la ATM-uri au avansat cu doar 11%, desi valoarea acestora a fost de trei ori mai mare, respectiv 2,96 miliarde de lei. Asadar, romanii si-au majorat cu echivalentul a aproape un miliard de euro valoarea sumelor derulate prin carduri bancare in 2012.

Ambele ritmuri de crestere, atat la cardurile de debit, cat si la cele de credit, au fost apropiate de cele inregistrate pe parcursul lui 2011, cu toate ca anul precedent a fost unul mai dificil din punct de vedere economic, cresterea PIB-ului fiind aproape de 0.

In total, valoarea platilor cu cardurile de debit a fost de 5,7 miliarde de lei in 2012, la care s-au adaugat 1,2 miliarde de lei pe cardurile de credit, in total 6,9 miliarde de lei in 2012, adica in jur de 1,5 miliarde de euro. Din cele aproape 7 miliarde de lei tranzactionate cu cardurile de debit si credit, 5,3 miliarde au avut loc la POS-urile din tara, in crestere cu aproape 1 miliard, iar 1,3 miliarde la POS-urile din strainatate, in crestere cu aproximativ 200 de milioane de lei. Pe de alta parte, retragerile de numerar s-au ridicat la 28,6 miliarde de lei, fiind asadar de patru ori mai mari decat platile cu cardul la comercianti.

In total, prin intermediul cardurilor s-au facut cheltuieli de 35 de miliarde de lei (8 miliarde de euro) pe parcursul anului precedent, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc zilnic 22 de milioane de euro cu cardurile. Daca tinem cont ca exista 11 milioane de carduri active in Romania, pe fiecare dintre acestea se cheltuiesc in medie 2 euro pe zi, adica in jur de 9 lei.

Visa va extinde reteaua de acceptare, in special la IMM

Cele 35 de miliarde de lei procesate prin intermediul cardurilor reprezinta doar 39% din volumul total al numerarului in circulatie (31,4 miliarde de lei) si al banilor din conturile bancare (57,5 miliarde de lei), in total 89 de miliarde de lei, atat cat echivaleaza masa monetara in sens restrans (M1) din Romania. Cresterea ponderii sumelor tranzactionate pe carduri este impiedicata de faptul ca inca exista mari institutii publice si locale, precum si importanti furnizori de utilitati sau alte servicii unde plata cu cardul nu este disponibila sau se face cu mare greutate.


Detalii, pe Finantistii

miercuri, 20 martie 2013, 490 afisari

Curs BNR joi, 02 mai 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6500 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.7200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile