Home / Stiri financiare / Topul celor mai costisitoare institutii publice

Topul celor mai costisitoare institutii publice

Topul celor mai costisitoare institutii publice

Fie pentru ca ne este mai usor sa criticam, din principiu, aparatul birocratic, fie pentru ca, prin profilul lor, institutiile statului au activitati extrem de diverse, in general nu judecam administratia publica in termeni de eficienta si profit. Am incercat, mai jos, sa analizam aceste institutii nu cu prejudecati, ci cu cifre

u cifre

Daca ne-am lua dupa felul in care se achita de responsabilitati departamentele de comunicare si contabilitate din administratia publica, putine institutii de stat ar merita sa intre intr-un clasament al „celor mai eficiente“. Este o raritate ca ministerele si organismele aflate in subordinea lor sa isi publice pe site executia bugetara, personalul alocat, rapoartele anuale sau oricare alte documente care, potrivit legii, ar trebui sa fie la indemana oricarui curios. Iar cand o fac, informatiile sunt adesea invechite, datand de prin 2010. Trecand insa de aceste aspecte „superficiale“, felul in care sunt conduse aceste institutii si in care sunt gestionate sumele pe care le au la dispozitie (venituri la care, adesea, nici marile companii multinationale nu pot spera) difera substantial de la una la alta.


Statut diferit, performante asijderea

Daca majoritatea institutiilor publice sunt suta la suta bugetofage (adica, prin insusi statutul de functionare, isi bazeaza cheltuielile doar pe sumele alocate din vistieria statului), altele reusesc sa-si acopere o parte din nevoile financiare din venituri proprii. Ponderea acestor sume este uneori de doar cateva procente din total. De exemplu, Institutul Cultural Roman, care are venituri de un milion de lei anual la cheltuieli de 43 de milioane, sau Camera Deputatilor, care obtine venituri proprii de sapte milioane de lei (cel mai probabil din inchirierea unor spatii din Palatul Parlamentului), dar cheltuieste de 30 de ori mai mult. In alte situatii, insa, veniturile atarna ceva mai greu in buget.

Detalii, pe Capital

vineri, 02 august 2013, 399 afisari

Curs BNR joi, 02 mai 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6500 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0743 RON
la ING Bank Romania
1 USD = 4.7498 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile