Home / Stiri financiare / Tripla lovitura pentru leasing

Tripla lovitura pentru leasing

Tripla lovitura pentru leasing

Mai putini clienti din cauza reorientarii catre finantarea in lei, diminuarea pretului de revanzare al vehiculelor recuperate de la rau-platnici din cauza timbrului de mediu si perspectiva sanctionarii unor clauze contractuale in instanta sunt riscurile de care piata de leasing se teme cel mai mult in 2013

in 2013

Noul Cod de procedura civila, timbrul de mediu si Regulamentul nr. 12 al BNR sunt cele trei modificari legislative care pun la incercare leasingul financiar in acest an.

„Pe langa contextul macroeconomic dificil, anul 2013 aduce importante modificari de ordin legislativ, cu impact semnificativ asupra activitatii de leasing din Romania, respectiv adoptarea si implementarea timbrului de mediu pentru autoturisme, aplicarea noului Cod de procedura civila si, nu in ultimul rand, liniile directoare transmise de BNR cu privire la majorarea ponderii finantarilor acordate in moneda nationala (Regulamentul BNR nr. 17/2012)“, a declarat Vorles Morlot, directorul general al BRD Sogelease. In plus, anumite modificari de deductibilitate, implementate de noul Cod fiscal, ingusteaza si ele marja de manevra a societatilor de leasing.

Astfel, prin noul Cod de procedura civila, clientul poate negocia oricare din clauzele contractului de leasing financiar. In plus, instanta poate hotari daca anumite clauze sunt abuzive sau nu pentru clientii care nu si-au mai putut onora obligatiile de plata. „Codul civil creeaza premisele «sanctionarii» de catre instanta a unor clauze contractuale prin care este prevazut un cuantum prea mare al clauzei penale comparativ cu prejudiciul suportat de creditor, aceasta insa efectiv neinsemnand ca noul Cod protejeaza conduita clientilor rau-platnici“, scria recent, in Capital, Madalina Hagima Hristescu, partener al casei de avocatura Hristescu, Marinoiu&Partner. Societatile de leasing ar putea sa inregistreze anumite pierderi neprevizionate initial din cauza acestor eventuale procese. Noile reglementari impuse de BNR implica reorientarea imprumuturilor dinspre valuta inspre moneda nationala atat a persoanelor fizice, cat si a celor juridice.

Prin aceste reguli, numarul clientilor de leasing financiar se reduce cu segmentul persoanelor fizice al caror grad de indatorare a fost deja diminuat prin norme BNR. Cumulat cu scaderea puterii de cumparare, persoanele fizice ajung sa nu se mai califice pentru obtinerea unui credit. In plus, pana nu se va diminua diferentialul de dobanda si costuri dintre leasingul in euro si cel in lei, va avea de suferit si finantarea IMM-urilor.

Detalii, pe Capital

marti, 19 martie 2013, 677 afisari

Curs BNR joi, 16 mai 2024

1 EUR4.9756 RON
1 USD 4.5772 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.6400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile